ВКС реши: Затвор за братята Галеви

4945
ВКС реши: Затвор за братята Галеви
Пламен Галев ще лежи 5 години, а Ангел Христов - 4

Върховният касационен съд (ВКС) реши, че братята Галеви трябва да влезнат в затвора. Пламен Галев ще лежи 5 години, а Ангел Христов - 4 за това, че са участвали в организирана престъпна група за изнудване, съобщиха от съда.

В решението на ВКС е записано: "Върховният касационен съд счита, че наказанието на подсъдимия Пламен Галев от 7 години лишаване от свобода и наказанието на подсъдимия Ангел Христов от 5 години лишаване от свобода, гравитиращо към максимално предвидения размер за по-леко наказуемото престъпление, очевидно не съответства на конкретната тежест на престъпната дейност, данните за личността и останалите обстоятелства със значение при индивидуализация на наказанието. От кръга на релевантните по този въпрос обстоятелства, следва да бъде изключено, че подсъдимият Галев е извършил и друго престъпление, което е било отчетено от въззивния съд като отегчаващо отговорността (престъплението по чл. 214 НК).

Съдът е длъжен да наложи наказание за конкретното престъпление, а при съвкупност от престъпления Наказателният кодекс изрично урежда механизъм за определяне на общо наказание, при който да се отчете цялостното престъпно поведение. Ето защо, съобразявайки приетите за доказани по делото смекчаващи отговорността обстоятелства, валидни за всеки от двамата подсъдими (чисто съдебно минало, положителни прояви, свързани с благотворителност), както и отегчаващото (продължителния период, в който е съществувала организираната престъпна група), изборът на наказание в размер на 5 години лишаване от свобода на подсъдимия Пламен Галев за престъплението по чл. 321, ал.1 НК и наказание от 4 години лишаване от свобода на подсъдимия Ангел Христов за престъплението по чл. 321, ал. 2 НК адекватно отговаря на тежестта на деянието и обстоятелствата, свързани с личността на подсъдимия, като в достатъчна степен може да постигне целите по чл. 36 НК. Присъдата следва да бъде изменена в посочения смисъл, в т. ч. като се коригира общото наказание по съвкупност, определено на подсъдимия Пламен Галев, на основание чл. 23, ал. 1 НК".

Припомняме, че на 6 юли 2011 година Софийският апелативен съд призна Пламен Галев и Ангел Христов за виновни и осъди Галев на 7 години затвор, а Ангел Христов на 5 години. Пламен Галев, освен това беше осъден да плати и глоба от 10 хиляди лева, както и да бъде конфискувана 1/3 идеална част от имуществото му. Той беше признат за виновен като ръководител на въоръжена организирана престъпна група за принуда и изнудвания. Ангел Христов беше признат за виновен като участник в тази група. Освен петте години затвор Софийският апелативен съд постанови за него и глоба от 7 хиляди лева, както и конфискуване на 1/4 идеална част от имуществото му. Съдът ги призна за виновни и за това, че са принудили Пламен Миланов да им прехвърли 50% от таксиметровата си фирма. САС обаче отхвърли иска, който Миланов беше предявил за 200 000 лева.

Тогава осъдителни присъди чуха и другите от групата. Апостол Чакалов апелативните съдии осъдиха на 4 години затвор, като участник в тази група. 4 години зад решетките получи и Владимир Ангелов. На 3 години и 6 месеца затвор бе осъден Георги Блатски. Георги Градевски чу от апелативните съдии условна присъда от година и половина с 3 години изпитателен срок. Оправдателна присъда получи единствено Красимир Оков, който е сочен за счетоводител на Галеви.

Редактор: Иво Георгиев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com