ВМРО поиска сечта в градски паркове да се наказва и със затвор

1269
ВМРО поиска сечта в градски паркове да се наказва и със затвор
Снимка: ВМРО

Евродепутатът Ангел Джамбазки, общински съветници и кметове от ВМРО са изготвили проект за изменение в Наказателния кодекс (НК) за криминализиране на незаконната сеч в градските паркове, съобщават от ВМРО. Проектът касае изменение на чл. 235 от НК.

Според юристите на ВМРО и представителите в местната власт, криминализирането на сечта в парковете в урбанизираните територии е твърда мярка и израз на воля да се ограничи и заличи това явление. Основният аргумент е, че системността на тези явления и щетите, които се нанасят на зелената система, са с висока обществена опасност и единственият начин е криминализирането, за да могат полицията и прокуратурата ефективно да погнат бракониерстващите.

Незаконна сеч във вековна гора край Тулово

Незаконна сеч във вековна гора, този път в защитена местност край село Тулово, Старозагорско. Сигналът е на „Зелени Балкани&ldquo...

В мотивите към законопроекта за изменение е записано, че се предлага допълнението в чл. 235, вземайки предвид, че Законът за устройство на територията (ЗУТ) и общинските наредби дават привилегирован статут на зелената система, т.е. тя е с особено важно значение и следва защитата ѝ да бъде комплексна. Посочени са и значителните разходи за изграждане и поддръжка на парковете, които общините отделят ежегодно, както и значителният времеви период, който е необходим, за да израснат дърветата и да се създаде един парк в завършен вид.

От ВМРО напомнят, че има стотици сигнали на година за незаконна сеч в парковете, а извършителите се разминават обикновено с глоби, които така и не плащат. Общественият ефект е крайно негативен – декари паркови дървета изчезват, а въздухът в градовете става все по-мръсен. Примерите са много – Западен парк, Северен парк в София, парк "Аязмото" в Стара Загора, "Кайлъка" в Плевен, Шумен и т.н. Парковете в малките населени места също не са подминати от това явление.

При представянето на идеята Ангел Джамбазки заяви, че казусът е обсъждан дълго време, анализирани са различни възможности и вече има формулирани конкретни предложение за изменения в НК, за които ще се търси подкрепа от всички партии в НС.

"Още като общински съветник се борих за криминализиране на незаконния добив на дървесина от градските паркове. Всяка община има своите наредби, но те се оказват неефективни спрямо една част от населението – тези по гетата, които имат парка за бащиния и изсичат стотици кубици дървета на година. Такова е и мнението на много общински съветници и кметове, които също настояват за криминализиране на тази сеч и за твърди мерки спрямо бракониерите. Мисля, че е крайно време да се реши този въпрос, затова и с колеги от местната власт, и с народни представители предлагаме този законопроект. Убеден съм, че и останалите парламентарни групи в крайна сметка ще го подкрепят, защото ако я караме така, скоро няма да останат паркове в някои общини", обобщава Джамбазки.

Нов случай на незаконна сеч остави без ток 3 400 души в столичен квартал

Нов случай на незаконна сеч остави без електрозахранване 3400 клиенти на ЧЕЗ, този път в района на столичния кв. „Горубляне&ldquo...

Общинският съветник Карлос Контрера, председател на групата "Патриоти за София – ВМРО и АТАКА" в Столичния общински съвет допълва: "Тази идея, за криминализирането на сечта в парковете в урбанизираните територии, не е нова. Ето защо настоявам да се приеме тази поправка в НК и да се осъждат ефективно на лишаване от свобода лица, които секат незаконно в парковете. Виждате, през последните месеци София пропищя – масова сеч в Западен парк, масова сеч в Северния парк... Имаше много репортажи. Циганите от гетата секат поголовно, горят или продават тази дървесина. После се чудим защо има замърсяване на въздуха. Досега не ги стряскаха глобите, но мисля, че след приемането на предложението на ВМРО и след осъждането с ефективни присъди на няколко такива разбойници, ще ограничим до минимум унищожаването на парковете".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 20 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 19 април 2024 г.

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com