Все по-силна гражданска подкрепа за поста на главния прокурор събира Бойко Атанасов

15450
Все по-силна гражданска подкрепа за поста на главния прокурор събира Бойко Атанасов
Снимка: БГНЕС

Само за последните два дни в Гражданско движение "БОЕЦ" са получени над 1000 подписа на хартиен носител, а общо 7000 са подписите в интернет за издигането на гражданската кандидатура на следовател Бойко Атанасов за главен прокурор. Това каза днес в Пловдив председателят на движението Георги Георгиев, предаде кореспондентът на Actualno.com.

Пред двайсетина присъстващи той и следовател Бойко Атанасов представиха инициативата и приоритетите на кандидата.

Георги Георгиев подчерта, че за първи път гражданското общество чрез свои организации издига единна кандидатура за този толкова важен пост в страната. Официалната гражданска номинация на следовател Бойко Атанасов е внесена преди седмица от БОЕЦ, заедно с представители на Асоциация на свободното слово "Анна Политковская", сдружение "За Зелен Младост", Гражданско движение "Ние, гражданите", „Гражданско обединение за демократични инициативи” - Монтана и ГС „Свети Георги Победоносец”- Сливен.

Данаил Кирилов се скри от опит да бъде накаран да издигне конкурент на Гешев (ВИДЕО)

Опит да бъде издигната кандидатурата на следовател Бойко Атанасов за главен прокурор направи Гражданско движение "Боец". Председателят...

Още на другия ден Георгиев е получил четири призовки и обвинение, Бойко Атанасов е получил наказание и мъмрене, пострадали са и журналисти, които са отразили това, стана ясно от срещата. Уговорената за днес и потвърдена вчера среща на Георги Георгиев и Бойко Атанасов по повод инициативата с министъра на правосъдието Данаил Кирилов, днес не се е състояла. "Министърът избяга", каза Георгиев. "Той може да не ни харесва, но и ние може да не го харесваме като министър. По закон обаче той може да внесе кандидатурата, дори и да не я одобрява. Нужен ни е като проводник", каза още Георгиев.

До понеделник, 29 юли, ще стане ясно дали състезанието за главен прокурор ще се води от единствения кандидат, издигнат от прокуратурата - заместник-главния прокурор Иван Гешев, или ще има и други. Макар че министър Кирилов вече заяви, че няма да предлага кандидат, от инициативата за единна гражданска кандидатура допускат, че в понеделник може да се появят още две-три имена. 

Пред присъстващите Бойко Атанасов представи приоритетите си - той вижда овладяване на корупцията чрез създаване на специализиран орган, в който обаче кадрите са подбрани и след тест за лоялност, което в момента не се прави. Вместо това в момента срастването на властите води до превръщането на прокуратурата в политическа полиция, което е опасно за правовата държава, в слугинска бригада за защита на олигархични интереси. В най-бедната и корумпирана страна осъдените за корупция са нула, вместо това действа схема за умишлено вкарване на негодни обвинения с умишлено компрометирани доказателства в съда, каза още той. "Присъдите се четат преди делата, а после плащаме в Страсбург", е мнението му.

Гражданският кандидат за главен прокурор Бойко Атанасов: Защо Спецпрокуратурата взе 2 млн. лв. бонуси?

Кандидатурата на следователя Бойко Атанасов за поста главен прокурор беше представена в петък, 19 юли, в Сливен пред обществеността и м...

В понеделник е последното заседание на ВСС, на което трябва да се представят кандидатурите за нов главен прокурор. "БОЕЦ" имат два варианта - първият е инициативата за единна гражданска кандидатура да успее, но по всичко личи, че министърът едва ли ще я предложи. Вторият вариант бе обяснен от Георгиев по следния начин: "Ако не ни чуват, ще ни видят". С една дума - след заседанието в понеделник ще се решава дали ще има протести и ако да - къде и кога. Това, с което можем да ги уплашим, е умението ни да се организираме - дойде подкрепа и от публиката. 

По повод твърдения на в. "24 часа", че Бойко Атанасов има в студентската си книжка тройка по наказателно право, той уточни, че тройката е по материално право, а по наказателно има петица. "Но не са обърнали другата страница да видят", каза още той. 

Снимка: Архив

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 26 април 2024 г.

Промени в движението между Ружинци и Дунавци

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Автокино под звездите от 27 до 29 април в София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)
Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Атмосферното налягане ще се повиши и ще е по-високо от средното за месеца, сочи прогнозата за времето за 27 април. Какви ще са температурите?  През...