Все повече фирми преотдават офиси в София

2047
Все повече фирми преотдават офиси в София
Снимка: Thinkstock/ Guliver

В търсене на оптимизация на разходите расте броят на компаниите, опитващи да преотдават площи, които не използват рационално. Към началото на 2021 г. обемът на този тип предлагане в София е 28 046 кв. м, сочат данни от проучване на консултантската компания Cushman&Wakefield Forton, цитирани от 24 часа.

Става въпрос предимно за IT фирми и то такива, които са резервирали огромни площи, за да се подсигурят при предстоящо разрастване. Тъй като голяма част от служителите им работят дистанционно в момента, тези площи се оказват излишни за тях, а разтрогването на договорите за наем, които са предимно дългосрочни, би им донесло неустойки.

Експерти: Пандемията сви с една трета търсенето на офиси

Пандемията и работата от вкъщи може би ще изтрият 20-30% от търсенето на офис пазара в София, съобщава Монитор. По-голяма част от търсе...

“В общата статистика за пазара тези площи не се отчитат като незаети. Обемите им варират значително – от 200 до 2000 кв. м и нагоре, което означава, че те неизбежно попадат в обсега на търсещите офиси. Както ние, така и собствениците на бизнес сгради ще трябва да се събразим с този нов фактор на пазара. Обемите на преотдаваните офиси нарастват значително, като достигат почти една десета от текущото предлагане”, каза Йордан Кръстев, мениджър “Офис площи” в Cushman&Wakefield Forton. Сред неизползваните площи има и такива, които се освобождат заради необходимост от оптимизация на разходите.

Според проучвания на Forton средно 20% от служителите в IT и BPO сектора се очаква да продължат трайно дистанционната работа от вкъщи. Сроковете, за които се предлагат въпросните площи, също варират, но в повечето случаи са доста пократки спрямо стандартните договори за наем в бизнес сгради, които са или 5-, или 10-годишни. За да могат да преотдават площи, обаче, наемателите трябва да получат изричното съгласие на наемодателя. Иначе те се оказват в позиция пряко да конкурират собственика на сградата, който може да има други идеи за тези площи или други намерения за цена и условия. Повечето наематели с изтичащи договори, при които няма съществена разлика в потребностите, запазват същите обеми, посочват от Forton. Ако на този етап искат да редуцират площи, но очакват в бъдеще да имат нужда от тези пространства, са по-склонни да ги запазят сега и да ги ползват занапред. Така спестяват времето и разходите по евентуално преместване, ако им се наложи да се разширят, а вече са ги освободили.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

„Наводнени мазета и висящи ламарини“: Какви щети нанесе бурята?

Кой има имен ден днес, 18 април, 2024 г. Честито!

След поредния протест: Започва ремонт на водопровода на село Брестовица

Прогноза за времето - 18 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 17 април 2024 г.

Искат почти двойно поскъпване на таксата за личните карти

Адвокатът на Живко Коцев: Ще докажем, че е невинен (ВИДЕО)

Д-р Николай Василев: Нужна е промяна в структурата на обществото (ВИДЕО)

50% по-изгоден пазар за Великден до 21 април

4 салона за красота в София за перфектна визия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com