Всички дружно хранят крокодила (ВИДЕО)

2128
Всички дружно хранят крокодила (ВИДЕО)
Снимка: Видимо и невидимо

В днешното издание на „Видимо и невидимо: Абордаж“ Васил Данов разговаря с проф. Татяна Дронзина - доктор на политологичните науки, преподавател в СУ "Св. Климент Охридски".

Проф. Дронзина припомня едно интервю на престолонаследника на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман, в което той споделя за това как всеки ден отношенията с Израел са по-близки и как, ако те се развият, ще бъде променен ландшафта на целия арабски свят. В интервюто той говори и за проект, който ще свърже Индия през Саудитска Арабия, Израел, през Средиземно море до сърцето на Европа. „И човек си задава въпроса, ако това наистина се случи, какво ще стане с други икономически проекти, като например проекта на Китай – пътят на коприната? Той ще стане просто излишен, защото пътуването през високите пустинни температури е по-лесно, отколкото пътуването през Казахстан и Русия, където температура пада до -50°." Още: Руската резидентура е потомствена (ВИДЕО)

„От друга страна имаме и едно такова положение, че „Хамас“ може би се е изкушил да нападне едно общество, което е дълбоко разединеното израелско общество, благодарение на политиката на Нетаняху, който според мен съсипва държавата от две десетилетия. Защото той направи от едно монолитно общество, обединено от едни ценности, едно дълбоко раздвоено общество. И първото раздвоение е свързано със съдебната реформа. Израел няма конституция, той има само висш съдебен орган, който решава. В такива случаи, когато няма конституция, се решава на основата на прецедент. Когато бъдат установени прецедентите и когато този тълкувателен орган се състои от крайни националисти и крайни радикални евреи, т.е. радикално религиозни евреи, вие можете да си представите, че Израел ще се превърне в една огледална проекция на Иран, т.е. в една теокрация.“

„Правителството на Нетаняху е базирано на ценностите на неговата партия, която е консервативна партия, следователно той се идентифицира с крайните консервативно-националистични ценности от една страна, но от друга страна с радикалните евреи. Процентът на тези радикални евреи до преди 10 години без 14% , в момента той е 24%. Това е 1/5 от цялото население, която е освободена от необходимостта да работи, защото правителството им плаща добри заплати за да издържат семейството и да изучават цял ден Тората. Те не работят. Освен това, техните синове и дъщери, за разлика от синовете и дъщерите на всички останали евреи са освободени от служба във войската. Това внесе много дълбок разкол в обществото.“, това е друг детайл, спомогнал за разделението в израелското общество. Още: От въздухопровода на мините дълго време са се чували стонове (ВИДЕО)

Проф. Дронзина отчита като грешка концентрирането на вниманието на Нетаняху към окупираните територии заради нарастващото насилие от страна на палестинците. И понеже Нетаняху и половината от правителството са поддържани от заселниците в окупираните територии, Нетаняху се концентрира там. „ Груба грешка е това, че той реши, че може да купи „Хамас“….. и те си мислеха че ще купят с тези 100 000 разрешителни, които издадоха. Непосредствено в месеца преди тази атака бяха издадени допълнително 18 500 разрешителни за работа. А „Хамас“ получаваше пари и от Америка, и от Израел, и от Европейския съюз, който плащаше от 2007 година до момента, т.е. до момента на атаката, той плащаше заплатите не тези, които работеха в структурите на „Хамас“.“

Целият разговор на Васил Данов с проф. Татяна Дронзина можете да гледате във видеото:

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Kaufland празнува 2 години Kaufland Card с вълнуващи подаръци и изненади за своите клиенти

Владимир Будинов: След Червената армия – комунизация и съветизация (ВИДЕО)

България с първа реакция след нападението над Фицо

Централни хали отваря врати с ново градско пространство за култура, изкуства и наука

Времето утре - 16 май 2024 г.

Назначиха шестима заместници на и. ф. шефката на СРП

Сарафов пита ВАС може ли да се глобява работодател за неплатени заплати

Отиде си знаково лице на БНТ

Година по-късно: Върнаха книжката на шофьор, отнета заради фалшив положителен тест за дрога

Оперната прима Соня Йончева създава нова медия за култура в България

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com