Всички язовири с повишен риск са вече проверени

713
Всички язовири с повишен риск са вече проверени
Снимка: БГНЕС

От началото на годината инспекторите на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) са проверили 3508 язовира, което е приблизително 70 % от общия брой в страната.

Проверени са основни язовири и тези с повишени рискови стойности, съобщиха от ДАМТН.

Проверяват състоянието на язовирите в страната по разпореждане на Върховната прокуратура

Нова проверка на състоянието на язовирите и техническите съоръжения към тях в страната ще бъде направена по разпореждане на Върховна ад...

Допълнително са извършени 392 извънредни проверки по сигнали или в резултат на усложнена метеорологична обстановка. Издадени са 7 акта за неизпълнени предписания - 2 в София област (на общините Костинброд и Сливница), 1 за област Видин (община Брегово), а останалите са в област Враца (общините Враца и Хайредин - 2 броя).

До момента са издадени почти 12 000 предписания за язовири на територията на цялата страна - за отстраняване на констатирани нередности от различен характер, като по-голямата част от тях нямат пряко отношение към технологичната и конструктивна сигурност на язовирните стени и съоръженията към тях.

След като в началото на 2016 г. ДАМТН пое държавния контрол на язовирните стени и съоръженията към тях и в агенцията се сформира специализирана дирекция (Главна дирекция „Надзор на язовирните стени и съоръженията към тях“), тази година ВАП възложи на ДАМТН организирането на проверката на язовирни стени и техните съоръжения преди дъждовния сезон. Проверката трябва да приключи до края на ноември тази година.

От тази година Върховната административна прокуратура (ВАП) възлага на ДАМТН да участва в съвместните проверки на язовирите за установяване на състоянието им преди дъждовния сезон. Тези проверки се правят всяка година и се възлагат на различни държавни институции, имащи отношение към осъществяването на контролните дейности.

Ще се проверява дали са предприети необходимите мерки за изправно техническо състояние на язовирните стени и съоръженията към тях, степента на изпълнение на предписанията към собствениците на язовири, издадени от инспекторите на ДАМТН и от Областните комисии в началото на тази година, чийто срок изтича на 30 октомври.

Държавата подписва договор за ремонт на стената на язовир "Студена"

След 60 години експлоатация на основен ремонт ще бъде подложен водният обект, захранващ с питейна вода над 100 000 души в Пернишко. Дне...

Приоритетно ще се проверяват язовирите, които са с по-висок риск за населението, като „Рогозен-1“ и „Бързина“, както и тези, изградени на реките с отток към границите ни с Гърция и Турция.

Към момента са издадени 2 предписания за трайно извеждане от експлоатация на язовири на територията на община Средец в област Бургас, както и такива за понижаване на водните нива до кота “мъртъв обем” на 35 язовира в цялата страна.

Председателят на ДАМТН е изпратил указания към областните управители, във връзка с очакваните валежи в есенния сезон, да се предприемат незабавни действия за уведомяване на собствениците на язовири да понижат водния обем.

Припомняме, че от създаването на новата Главна дирекция „Надзор на язовирните стени и съоръженията към тях“ към Държавната агенция за метрологичен и технически надзор през месец януари тази година, се осъществяват постоянни проверки за установяване на техническото състояние и безопасната експлоатация на язовирните стени и съоръженията към тях.

ДАМТН е контролен орган, който следи за безопасната експлоатация и техническата изправност на язовирните стени и съоръженията към тях, а собствениците на язовирите носят цялата отговорност за изправността на съоръженията, които са обект на контрол от страна на агенцията.

150 язовира се ремонтират след проверки на ДАМТН

За периода от началото на годината до 1 юни са проверени 1738 язовира, при планирани 3620 проверки за годината. Това съобщиха от пресце...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Край на мандата на Соня Момчилова: СЕМ избира нов председател

Добра, но няма да даде резултат: Експерти за намаляване на скорост по магистралите

Жълт код за проливни валежи и гръмотевици

Синдикатите излизат на протест пред Министерски съвет

Прогноза за времето - 25 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 24 април 2024 г.

Колко пари ни трябват, за да живеем нормално: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

В грижата за децата: Държавата отлепи от “среден 3“

Времето утре - 25 април 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com