Всяко пето дете, настанено в институция, е опитвало марихуана

2830
Всяко пето дете, настанено в институция, е опитвало марихуана
Снимка: Gettyimages.com

Всяко пето дете, живеещо в център за настаняване от семеен тип, дом за деца, лишени от родителски грижи, социално-педагогически интернат или възпитателно училище в България, е опитвало марихуана. Това сочи проучване на Националния фокусен център за наркотици и наркомании, пише БГНЕС. В проучването са участвали 654 деца/младежи на възраст от 7 г. до 24 г., настанени в такива институции.

Над 18% от децата/младежите, настанени в такива интернати, признават, че някога в живота си са употребявали наркотично вещество. Най-голям дял от тях са употребявали марихуана, следвани от амфетамини, екстази, LSD, инхаланти, кокаин. Употреба на комбинация на две и повече наркотични вещества е характерна за 1,7% от анкетираните. 14% от децата/младежите, настанени в институции, отбелязват, че са употребявали някакво наркотично вещество 12 месеца преди провеждане на проучването, като най-голям дял отново са употребявали марихуана.

Сан Франциско забрани електронните цигари, Илинойс разреши марихуаната

Сан Франциско стана първият голям град в САЩ, който ефективно забрани продажбата и производството на електронни цигари, предаде БГНЕС. ...

През последните 30 дни преди провеждане на изследването делът на употребявалите някакво наркотично вещество е 8,4%. 2,8% от децата/младежите, настанени в институции, са употребили за първи път канабис на възраст 16 г. - 17 г., 0,6% са посочили, че на тази възраст за първи път са употребили амфетамини. В по-ранна възраст (13 г. -15 г.), когато става въпрос за първа употреба на някакво наркотично вещество, отново изпъква употребата на марихуана, а също и на амфетамини и екстази.

В най-ранна възраст (под 13 г.) изследваните лица започват да употребяват марихуана (4%), както и инхаланти (0,6%). Като причини за първа употреба на наркотично вещество, децата/младежите, настанени в институции, най-често посочват „от любопитство, да опитат нещо непознато“. Други казват, че са опитали, „защото човек или хора, които харесват, употребяват наркотици“. „От скука, за разнообразие“, „за да бъдат приети от другите (групата, компанията)“, „защото се чувстват самотни“ са други заявени причини.

Близо половината от тези с опит с наркотици за първи път са ги употребили на открито (на улицата, в градинка или парк). За всеки десети от тях пък първият му досег до наркотични вещества е бил на купон или парти. Само 3,3% отбелязват, че за първи път са употребили наркотици в институцията, в която живеят. Най-често използваният начин за употреба на наркотични вещества сред изследваните лица е чрез пушене. По отношение на употребата на нови („дизайнерски”) наркотици или продукти, различни от вече познатите и разпространявани, 6% от децата/младежите, настанени в институции, посочват, че някога в живота си са ги употребявали, а 2,4% от тях съобщават за употреба през последните 30 дни.

Според 3% от изследваните лица, редовното пушене на канабис не представлява риск за здравето. 7% смятат, че няма риск за здравето и когато пушат редовно наргиле. Само 2% от учениците определят редовната употреба на кокаин като нерискова. 10% одобряват пушенето на канабис, като при 3,5% това се отнася независимо от количеството. 71% от анкетираните определят употребата на наркотици като проблем за страната ни, за 63% е проблем за населеното място, в което живеят, а за 46% е проблем за институцията, в която са настанени.

Осъдиха на затвор инвалид, самолекувал се с марихуана

Бургаският районен съд осъди на 3 месеца затвор ефективно 44-годишния Васил Тончовски от Сливен – пенсионер по болест със сто про...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Градската природа във фокуса на арт конкурс

Българските деца са първи в Европа по консумация на алкохол, цигари и канабис

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Времето утре - 26 април 2024 г.

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com