Всяко трето домакинство в България няма достъп но интернет у дома

1360
Всяко трето домакинство в България няма достъп но интернет у дома
Снимка: Thinkstock/ Guliver

63,5 на сто от домакинствата в България имат достъп до интернет в домовете си, като е отбелязан ръст от 4,4-процентни пункта спрямо предходната година. Това сочат данните от изследване на Националния статистически институт.

62,8 на сто от домакинствата са с осигурена бърза и надеждна широколентова връзка, която освен фиксирана кабелна връзка включва и интернет връзка чрез мрежата на мобилните телефонни оператори.

Въпреки динамичното развитие на информационните технологии в България 36,5 на сто от домакинствата все още нямат достъп до интернет в домовете си. Близо половината от тях (49,5 на сто) посочват като основна причина липсата на знания и умения за работа с интернет, 42,5 на сто смятат, че нямат нужда от него (не е полезен, интересен и др.), а според 32,1 на сто от домакинствата оборудването е скъпо.

През 2016 г. с най-висок относителен дял на домакинствата с достъп до интернет е Североизточният район (67,3 на сто). След него се нареждат Югозападният и Южният централен район - по 64,9 на сто. От средната стойност за страната изостават домакинствата от Северозападния район, където с достъп до интернет са 58,6 на сто от домакинствата.

През текущата година 58,1 на сто от населението на възраст между 16 и 74 навършени години използва интернет всеки ден или поне веднъж седмично. Запазва се тенденцията на растеж в регулярното използване на интернет, като в сравнение с предходната година е отбелязан ръст от 3,5 процентни пункта.

Най-активни потребители на интернет са младежите на възраст между 16 и 24 години, като 87,2 на сто от тях използват интернет всеки ден или поне веднъж седмично.

Рекорден уеб трафик през смартфоните

Генерираният уеб трафик през телефоните е по-висок от този през компютрите. Това сочи проучване на StatCounter, цитирано от TechNews. ...

Най-предпочитаното устройство за достъп до интернет в домашни условия е мобилният телефон, използван от 70,4 на сто от активните потребители на интернет, предаде Дарик.

През 2016 г. 18,4 на сто от хората използват глобалната мрежа за взаимодействие с органите на държавната администрация. При използването на предлаганите онлайн услуги от публичната администрация жените са по-активни от мъжете - съответно 19,5 и 17,3 на сто.

През 2016 г. делът на хората, които пазаруват онлайн за лични цели, достига 16,6 на сто. Жените са били по-активни в онлайн пазаруването от мъжете - съответно 17,1 и 16,1 на сто. Най-често онлайн се купуват дрехи и спортни стоки, като 77,2 на сто от пазарувалите по интернет са купили такива артикули.

Данните показват, че половината (50,1 на сто) от потребителите на интернет предоставят някакъв вид лична информация в глобалната мрежа. Най-често това са данни за контакт (напр. домашен адрес, телефонен номер, е-поща) - 40,2 на сто, като хората с основно или по-ниско образование са по-малко склонни да дават лична информация в интернет (28,6 на сто).

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 28 април (неделя)

Най-важното за деня, 27 април

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Каракачанов: Държавата трябва да се погрижи за земеделските стопани и да изгради ефективна защита от градушките

Коментар №3 на седмицата: А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Коментар №2 на седмицата: След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Коментар №1 на седмицата: Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

Атлантическият съвет на България разкритикува освобождаването на Вяра Тодева

Военните ни обезвредиха боеприпас, открит в София

Кой има имен ден днес, 27 април, 2024 г. Честито!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com