Възможно е от тази есен да не ходим в КАТ за регистрация при покупка на кола

7607
Възможно е от тази есен да не ходим в КАТ за регистрация при покупка на кола
Снимка: Getty Images/Guliver

Да бъдат обединени системите на КАТ и нотариусите – това е първата крачка в т.нар. административна реформа, която премиерът Бойко Борисов обяви преди около седмица. Общо пет са гишетата в столичния КАТ, на които трябва да се нареди шофьор, за да регистрира (или пререгистрира) даден автомобил.

Няма значение колко са гишетата, въпросът е, че има работа преди това и след това по сделка за кола – първо при нотариус, след КАТ се ходи при общината, за местен данък например, обясни председателят на Държавна агенция "Електронно управление" Росен Желязков, който е бивш главен секретар на Министерския съвет. Според Желязков става въпрос за общо осем стъпки.

Полицията ще отнема книжките на шофьори с неплатени глоби

Пътна полиция ще отнема временно книжките на шофьори, които имат влезли в сила и неплатени актове. Те ще бъдат връщани, когато водачите...

Какво ще се промени – първо, промяна в Закона за движение по пътищата. Второ, възможността още при сделката за кола при ноатриус всички данни да се пращат от база данни в база данни. От нотариуса в КАТ отиват необходимите данни, например талона, като КАТ на интернет страницата си или индивидуално уведомява съответния собственик да дойде да си вземе талона. Това реално може да заработи от есента, като включваме и плащането на необходимите такси – може да става в КАТ при вземането на талона, може още и при нотариуса.

Третият момент е КАТ да подава информация за регистрация и пререгистрация на автомобили до общината. Тук е мястото на електронното управление, подчерта Желязков пред Нова телевизия. Базовите регистри – ГРАО, Агенция по вписвания, имат възможност да общуват помежду си, но е необходима електронна идентичност на ползвателя на услугите, каза бившият главен секретар на Министерския съвет.

На въпрос защо изобщо трябва да има нотариус при автомобилна сделка, след като в много европейски държави няма такава нужда, Желязков отвърна: "За правна сигурност”. Въпрос на вътрешно виждане е, добави той. По отношение на възможността оторизиран сервис да извършва „минаването на канал”, бившият главен секретар на Министерския съвет обясни, че тези сервиси все още не могат да проверяват дали МПС-то не е издирвано. Може да има безсрочност на шофьорските книжки, но не мога да отговоря защо сега срокът е 10 години, заяви председателят на Държавна агенция „Електронно управление”. Може би става въпрос за някаква проверка на психо-физическата годност, предположи Желязков.

Само за свидетелството за съдимост трябва да се променят над 40 нормативни акта, каза още председателят на Държавна агенция „Електронно управление”, но става въпрос за едно изречение – че обстоятелството се удостоверява служебно, а не от субекта, който взема свидетелството и го носи на съответното място.

На всеки двама българи се пада по един автомобил

На всеки двама българи се пада по един автомобил, т. е. 508 коли на 1000 души. Това сочат последните данни на Евростат и OICA, публикув...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Kaufland България поема председателството на Сдружението за модерна търговия (СМТ)

НСИ: Ядем повече месо и по-малко хляб и кисело мляко

Времето утре - 19 април 2024 г.

СЕМ: Открихме език на омразата в Алфа ТВ и СКАТ

Българските БТР-и в Украйна: Не стават за нищо без пълен ремонт и модификации

„Наводнени мазета и висящи ламарини“: Какви щети нанесе бурята?

Кой има имен ден днес, 18 април, 2024 г. Честито!

След поредния протест: Започва ремонт на водопровода на село Брестовица

Прогноза за времето - 18 април 2024 г. (четвъртък)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com