За пръв път: Средната заплата в София надхвърли 2000 лева

5158
За пръв път: Средната заплата в София надхвърли 2000 лева
Снимка: iStock

Столичани взимат с около 560 лв. повече от средното възнаграждение за страната, което за декември е в размер на 1468 лв. Но ако от данните на НСИ за средната заплата се извадят възнагражденията в столицата, се оказва, че заплатите в останалата територия на страната са средно около 1140 лв., а столичани взимат със 77% повече, пише Монитор.

В София средната заплата за първи път надмина 2000 лв. и за месец декември миналата година е 2031 лв., показват данни на Националния статистически институт. На второ място по доходи, веднага след столицата, са жителите на Враца, където взимат средно по 1397 лв. Враца държи второто място през половината от месеците на миналата година. За това допринася разкриването на заводи за производство на електроника за автомобили в града и АЕЦ "Козлодуй". Третото място е за София-област с 1346 лв. на месец. Причината за това е, че много хора от този район работят в столицата и фирмите от областта също трябва да дават по-високи заплати, за да задържат служителите си.

КНСБ иска въвеждане на "заплата за издръжка"

В България да се въведе така наречената заплата за издръжка, за да се намали броят на нископлатените работници и работещите бедни - тов...

Стара Загора се изкачва на четвърто място в класацията, като средната заплата в областта е 1295 лв. Основната причина за сравнително висотите възнаграждения в Стара Загора са заводите за производство на части за автомобили в града. Варна остава на пето място с 1287 лв. средно на месец. На следващите места по високи доходи на работещите граждани се нареждат областите Пловдив (1259 лв.), Габрово (1211 лв.), Русе (1188 лв.), Разград (1183 лв.), Шумен (1173 лв.) и Бургас (1171 лв.).

Област Видин е на последно място по възнаграждения с 952 лв., а непосредствено преди нея е Благоевград с 956 лв. средно на месец, показват данните на националната статистика. На трето място по най-ниски възнаграждения е Смолян с 989 лв. Във всички останали 25 области на страната средните заплати са над 1000 лв. въпреки пандемията и икономическата криза.

Общо за страната увеличението на заплатите за година е с 8,8%, показват данните на НСИ. В резултат в 18 области средните възнаграждения са над 1100 лв. Но между отделните градове има огромна разлика в увеличението на възнагражденията. Сред причините за това са инвестициите, които правят в отделните райони на страната.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

КНСБ: Заплатата за издръжка следва да отразява регионалните различия

"Топлофикация София" обеща по-ниски сметки за февруари

ТЕЦ "Бобов дол" спря работа

Инфлацията в ЕС, еврозоната и България продължава да се забавя и през февруари

Украинските яйца, които се продават като български: Опасност от спекулации с цените преди Великден

Брокери в Пловдив: Отчитаме ръст в търсенето на качествени нови жилища

Атанас Пеканов: България няма да влезе в Еврозоната през 2025 г.

Иванка Шалапатова: 418 000 българи работят на минимална работна заплата

Броят млади българи, които нито са работили, нито са учили, намалява през 2023 г.

Търговията между България и Великобритания е достигнала рекордни стойности

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика