За първи път държавата започва да изкупува частни гори от собствениците

3661
За първи път държавата започва да изкупува частни гори от собствениците

За първи път държавата започва да изкупува частни гори от собствениците, чиито парцели са твърде малки и не могат да се управляват ефективно. Някои от тях дори са оставени на произвола на съдбата.

Въпреки това, в последните дни се появиха твърдения, че опитът на държавата да откупи частните гори прилича на национализация в ущърб на собствениците.

Хората сигнализират, че гората край село Войница се изсича поголовно

Гората край село Войница, Община Видин се топи заради нестихваща незаконна сеч. Това каза за Радио “Фокус” Янка Костова, к...

Заместник-министърът на земеделието Георги Костов уточни, че за целта ще бъдат заложени пари в бюджетите на горските предприятия. Тази година те са по 100 000 лева, но амбициите са кампанията да продължи. Критериите все още не са изготвени, но са известни, информира БНР.

"Примерно, важност на гората от гледна точка на защита на инфраструктура, т.е. дали попадат в защитни гори, дали са важни по други социални или икономически причини тези гори. Почти задължително е съответната частна гора да има обща граница с държавната гора, за да може да се комасира по този начин към държавните", споделя Костов.

По думите му, процедурата ще бъде, след като се определят такива критерии, да се обяви, че частните гори в район “еди кой си” държавата предлага да ги изкупи. Цените ще се определят на пазарен принцип и ще бъде казано търг, който върви надолу, т.е. държавата изкупува с предимство тези, които дадат по-ниска цена. Това също предстои да бъде обсъдено и прието като решение и вече, който е съгласен и смята, че може да си продаде гората. В никакъв случай не насила, само който е съгласен!

 

Започва Седмицата на гората

На 4 април на площада пред общината в Стара Загора заместник-министърът на земеделието и храните Георги Костов ще открие „Седмица...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com