Захариева пробва да "подмлади" дипломатическата служба

1329
Захариева пробва да "подмлади" дипломатическата служба
Снимка: БГНЕС

Министерството на външните работи обяви конкурс за млади дипломати. Бъдещите посланици на България трябва да отговарят на редица условия, предимство ще имат онези кандидати, които владеят редки езици, обявиха от ведомството.

Чрез тазгодишния конкурс ще бъдат назначени едва 15 души за държавни служители, за разлика от миналата година, когато в дипломатическата служба беше подмладена с двойно повече стажант-аташета. За да влязат бързо в работата от ръководството на МВнР предвиждат по един стажант-аташе да бъде прикрепен към всяка делегация, която пристига у нас в рамките на събитията по време на българското председателство на ЕС през 2018 г..

400 българи всеки месец търсят помощ заради инцидент в чужбина

Между 4500 и 4600 българи на година търсят помощ от държавата заради инциденти в чужбина. Това означава, че всеки месец близо 400 нашен...

Но влизането в българската дипломация не е толкова лесно. Освен задължителното българско гражданство и липсата на освидетелстване, бъдещите стажант-аташета трябва да бъдат висшисти със степен „магистър“ в хуманитарни науки, да са на „ти“ с компютрите, както и да отговарят на изискванията за заемане на държавна служба.

Задължително трябва да владеят най-малко два чужди езика, поне единият от които да е официален за ООН или работен за Европейската комисия (английски, френски, немски, руски, арабски и китайски).

Бъдещите дипломати ще трябва да докажат знанията си в дипломацията с явяването на писмен и устен изпит. Конспектът, по който кандидатите трябва да се подготвят за изпитите е публикуван на сайта на министерството. Темите са свързани с българските приоритети по време на Председателството, Brexit, Ердоган и политиката му, отношенията ни с Русия и САЩ, както и кризата в Украйна и др. Прави впечатление, че темите са по-прецезирани за разлика от тези при предишните конкурси.

Писмената част включва три части. Първата е решаване на тест от затворен тип за проверка на общата култура, както и тест от психолог. Следва разработване на аналитично есе по външнополитическа тема от въпросите в току що публикувания конспект. Третата част е разработване на аналитично есе на един от езиците, с които се кандидатства. Текстът трябва да е с обем половин страница.

Захариева: Западните Балкани ще са приоритет по време на председателството ни

Основен външнополитически приоритет на България по време на председателството й на Европейския съвет ще бъде въпросът за Западните Балк...

Онези кандидати, които владеят редки езици, като албански, арабски, гръцки, иврит, италиански, китайски, корейски, румънски, руски, скандинавски езици, турски, фарси, хинди, холандски и японски, имат предимство при равни резултати с техни конкуренти от писмената и устната част от изпита.

Устната част включва развиване на въпрос от същия конспект, както и отговор на въпроси от членове на изпитната комисия. Конкурсът ще се проведе до края на годината.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com