Захариева разясни мерките на външно министерство и отправи призив (ВИДЕО)

5068
Захариева разясни мерките на външно министерство и отправи призив (ВИДЕО)
Снимка: МВнР

"Една от основните задачи пред Външно министерство, освен да следи ситуацията по границите, е да подпомага сънародниците ни зад граница.

Искам да ги призова да не пътуват. Въпреки призивите, много от тях не спират да пътуват, като не попадат в графата неотложен случай", обясни министърът на външните работи Екатерина Захариева.

България затваря границите си за 16 държави заради коронавируса

От 00:00 часа на 18 март временно се забранява влизането на територията на Р България на гражданите на Китай, Иран, Бангладеш, Индия, М...

Тя даде съвместен брифинг с министъра на транспорта Росен Желязков относно мерките, които двете ведомства взимат в борбата с коронавируса.

"Знаете, че редица държави въведоха ограничения за пътуване. Полагаме неимоверни усилия да приберем редица граждани. От миналата седмица имаме указания към всичките ни задгранични представителства какво е състоянието са всяка държава. На сайта на министерството има таблица, която се актуализира на всеки три часа", поясни Захариева.

"Постоянно оказваме съдействие за придвижване, заедно с министерство на транспорта и МВР. Все още има затруднения и преминаването става бавно. След първоначалната блокада на италианско-словенската граница вече три пъти преминават наши тирове, няма такова забавяне.

Ситуацията на границата между Унгария и Австрия - около 30 км е опашката в Австрия .Чух се с австрийския си колега. Около 21 часа тази вечер колоната ще бъде пропусната. Ще бъде осигурен кортеж за преминаване", увери министърът.

Актуална информация за мерки и ограниченията за придвижване в Европа и света

Външно министерство публикува актуална информация за мерките и ограниченията за придвижване в Европа и света. Румъния: Страната в...

Тя обясни, че посолствата правят всичко възможно всички българи, заминали на почивки, да се приберат у нас.

"Виждате, че ситуацията е динамична. Държавите затварят границите си, това понякога се случва за броени часове. Най-важното,според мен, е сами да се ограничаваме и да бъдем отговорни. Българската държава не може да гарантира дали друга държава няма да затвори границите си", добави тя и увери, че министерството ще продължи да помага.

"Изправени сме пред безпрецедентна ситуация. Призивът да не се пътува става все по-актуален всеки ден. Не е време за туризъм, време е за отговорност. Говорим за обществения интерес", каза министър Желязков.

"Важно е в момента да няма българи в компактни маси зад граница, които да бъдат оставени без възможност да се приберат", допълни Желязков.

"Утре ще се проведе извънреден съвет на министрите на транспорта, с цел как да се гарантира свободното движение на стоки в рамките на съюза, дори с цената на това да бъде ограничено свободното движение на пасажерки транспорт и лични автомобили.

Външно министерство: Не предприемайте пътувания

"За пореден път призоваваме българските граждани да не пътуват извън или към България, да отменят вече планирани пътувания и да спазват...

Когато пристигат доставки от рискови страни, те трябва да разтоварят стоката си в рамките на 24 часа и да напуснат. Ще има осигурени транзитни коридори за доставки. Ще инспектираме ГКПП-тата, България има отворени входни точки. В момента няма други ограничения освен за пристигащи от Италия и Испания", заяви още транспортният министър Росен Желязков.

Още: "Как се лекува коронавирус - описанието на началника на инфекциозната клиника на ВМА"

"НА ЖИВО: Последна информация и всичко най-важно за коронавируса, 17 март"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

В Пампорово отчетоха минусови температури

"Луковитският тенекеджия": Агресивен щъркел пак атакува коли

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com