Закон ощетявал с по 111 лв. месечно военноинвалидите в най-тежко състояние

8166
Закон ощетявал с по 111 лв. месечно военноинвалидите в най-тежко състояние
Снимка: iStock/Guliver

Законът за хората с увреждания дискриминира военноинвалидите и военнопострадалите при финансовото подпомагане, алармираха от Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите (СВВП). По случая представителите на СВВП са завели дело в Комисията за защита от дискриминация и очакват произнасяне.

От Съюза настояват военноинвалидите и военнопострадалите да бъдат включени в текста на чл. 70, т. 5 от Закона за хората с увреждания, регламентиращ кой има право на най-висока финансова подкрепа. Там са посочени тези с над 90 % увреждане с определена чужда помощ, които получават социална пенсия за инвалидност и обезщетението им е определено в размер на 57 % от линията на бедност, която в момента е 363 лева.

„Тъй като военноинвалидите не са посочени тук, по неведоми пътища Божии, вместо да им се дават 211 лв. по т. 5, те са приравнени към посочените в т. 3, която се отнася до тези с над 90% увреждане, но не се включва чужда помощ, така че те получават с около 111 лв по-малко помощ и подкрепа“, поясни председателят на Съюза Петър Велчев. Той уточни, че от 277 човека от военноинвалидите и военнопострадалите, които са с над 90% неработоспособност, сега 168 са в категорията „първа група с чужда помощ“ и тях законът ги ощетява с по 111 лева месечно.

„Бяхме направили постъпки за промяна в Закона за Държавния бюджет и депутати от „Патриотите“ вкараха предложението, но при гласуването 87 от депутатите се въздържат, 4 са „против“, 47 са „за“ - „наистина вотът е политически, не е юридически и не е финансово обоснован“, разказа Велчев. Той изтъкна, че тогава правоимащи са били 173 души и че за да може да получат тази помощ, разликата за доплащане е възлизала на 350 000 лв на година. „А сега тези хора са 168, т.е. загубили сме 5 човека от правоимащите“, добави председателят на СВВП.

Последен шанс да се обжалват ТЕЛК решения по новия закон

Днес, 11 юли, изтича срокът, в който хората, които са ощетени от медицински експертизи и решения на ТЕЛК, могат да ги обжалват, предаде...

„Средствата не са никак много в рамките на многомилиардния бюджет на държавата“, отбеляза адв. Иван Сотиров и разказа, че провокирани от тази несправедливост, СВВП са завели делото в Комисията за защита от дискриминация, по което вчера е било последното заседание и че се чака решението на 5-членен състав за множествена дискриминация, който разглежда производството.

„На делото не беше представен нито един убедителен документ или доказателство, което да предизвиква социалното министерство да пласира военноинвалиди и и военнопострадали в чл. 70, т. 3, а не в исканата от Съюза, по логика и по право, т. 5, която би дала възможност да се получат по-високите размери на обезщетението на т.нар. финансова подкрепа“, посочи адвокатът. Той изтъкна, че в преамбюла на Конституцията пише, че България е социална държава, което означава, че грижата трябва да е към всяка група и отбеляза, че по делото са конституирани като страни Народното събрание, социалното министерство, министерствата на отбраната и на правосъдието.

„На лице е фрагментиране на уредбата по уреждане на социалните дейности на държавата. Правят се опити да се спира действието на отделни закони, касаещи хора с увреждания, говори се за кодификация, т.е. за изписване с кодекс… Няма да приема позицията на Народното събрание и Министерството на труда и социалната политика, че СВВП бил с много бонуси. Не е така. Двойната национална представителност по Закона за хората с увреждания и по Закона за военноинвалиди и военнопострадали не прави Съюза облагодетелстван, не го прави натоварен с изключително много добавки, каквито внушения прозвучаха на заседание на КЗД“, заяви адв. Сотиров.

Той изрази надежда КЗД в разширения 5-членен състав да излезе с препоръка, с подробно предписание към законодателите за промяна в чл. 70, т. 5 в която да бъдат изписани военноинвалиди и военнопострадали. „Разбира се, тази препоръка би трябвало да има и своя силен характер както към МСТП, така и към самия Министерски съвет като вносител на социалното законодателство на страната“, добави адвокатът.

По думите на председателя на Съюза Петър Велчев в становищата на всички институции прозира едно и също копи пейст – на МСТП. „Едно към едно са становищата на Народното събрание, на Министерството на отбраната и на който още се сетите. Те вместо да ни кажат какви са аргументите, защо на тези хора не им се дава заслуженото, те ни дават описание на закона - какви права имаме и че понеже имаме тези права, по презумция трябва да се сетим, че затова на тези хора в най-окаяно състояние не им се дават тези 111 лева“, добави той.

Пак се почва - нови промени за парите за хората с увреждания, но не сега

Социалният министър Бисер Петков обяви готовност да се обсъжда промяна на текстове от закона за хората с увреждания, които лишават хиля...

„199 лв. е пенсията за първа група с чужда помощ. Ако трябва да дадат по т. 5 – трябва да дадат 213 лв, т.е. финансовата подкрепа трябва да е по-голяма от пенсията, което е парадокс, отбеляза още Велчев и припомни, че СВВП отдавна настоява пенсиите на военноинвалидите да бъдат променени.

Към 31 март военноинвалидите 4425 човека. 2240 са военноинвалидите, получаващи военноинвалидна пенсия и 2185 са военнопострадалите. От 2240 военноинвалида 277 са хората с над 90% изгубена работоспособност, 744 са с от 70 до 90% и от 50 до 70% са 1216 човека, уточни Петър Велчев.

Пенсиите са в много невзрачен и неуважителен размер, който не им дава възможност да живеят сносно“, добави той и уточни, че тези хора, които са с 50 – 70 % загубена работоспособност имат пенсия от 152 лв., за следващата категория - до 90% пенсията е 187 лв. и тези в тай-тежка категория получават 199 лв.

От СВВП отбелязаха още, че с промените в Наредбата за ТЕЛК се правят много промени и то в отрицателна посока. „Така се правят, че както сме били 70 -80 % (увреждания), може да се окаже, че сме излекувани“, добави още Велчев. „Имаме много момчета с психически отклонения и когато паднат под 50% не получават и нищожните 152 лв и няма как да се обгрижват и да си купуват лекарства“, отбеляза още той.

"Ние сме подали молба за среща и с Каракачанов, Караянчева, Борисов. Направихме една среща с Дончев и Сачева и те казаха, че по проблема с чл. 70 ще вземат решение, но нещо бавят решението си", каза още Велчев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 19 април 2024 г.

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

В Пампорово отчетоха минусови температури

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com