Зам.-главният прокурор Борислав Сарафов отива на съд заради натиск

3092
Зам.-главният прокурор Борислав Сарафов отива на съд заради натиск
Снимка: БГНЕС

Следователят от Национална следствена служба Страхил Каменички е подал граждански иск за 26 000 лева срещу зам.-главния прокурор Борислав Сарафов. Това съобщи в. "Капитал" след проверка в информационната система на Софийски градски съд.

Оттам са отказали повече информация, но по неофициални данни на изданието делото е свързано с участието на Каменички и негови колеги в екипа по разследването на влаковата катастрофата в Хитрино.

Разбиха двоен канал за трафик на наркотици

Общите усилия на прокуратурата и на ГДБОП доведоха до разкриване на двоен канал за трафик на наркотични вещества. Това обяви зам.-...

Преди време те подали сигнал до етичната комисия на Върховна касационна прокуратура за поведението на Сарафов по време на разследването. На среща в Шумен след инцидента, проведена при наблюдаващия прокурор, изненадващо се появил Сарафов и, без да е ясно какво отношение има към разследването, започнал да им говори как цяла България знае, че са "безделници и деквалифицирани" и "мислят само за ишиас и лумбаго".

Сарафов се обърнал лично към Каменички и му казал, че има заешко сърце, тъй като не бил повдигнал обвинение на "двама убийци" - машинистите. Заместникът на Сотир Цацаров заявил още на следователя, че "го е проучил" и че може да му "образува дисциплинарно производство пред прокурорската колегия на ВСС".

По закон Сарафов няма такива правомощия.

Каменички възприел поведението му като форма на натиск, тъй като в онзи момент двамата машинисти се намирали в психиатричното отделение на болницата в Русе, не било ясно дали са в състояние спрямо тях да бъдат извършвани процесуално-следствени действия с тях, а и по закон за това трябва да бъдат призовани три дни по-рано.

От интервюто на Василев става ясно, че пита кой му е срал в гащите.

Така заместник-главният прокурор Борислав Сарафов коментира наскоро даденото от банкера Цветан Василев интервю....

Това е втори подобен случай, свързан с Борислав Сарафов. През 2016 година разследващият полицай от ГДБОП Любомила Ценова заведе две дела срещу него за натиск по делото "Агромах", обиди и заплахи. Тогава той публикува своята версия на интернет страницата на прокуратурата, обвинявайки дознателката в корупция.

Накрая обаче Сарафов се извини и полицайката оттегли жалбата си. ВСС не взе отношение.

Потърсен за коментар по последния случай, Борислав Сарфов не е отговорил, се подчертава в публикацията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com