Заместник на Сарафов иска наказание за районния прокурор на София

4577
Заместник на Сарафов иска наказание за районния прокурор на София
Снимка: БГНЕС

Заместник главният прокурор Мария Павлова внесе предложение до прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет да бъде образувано дисциплинарно производство за налагане на дисциплинарно наказание ръководителя на Софийската районна прокуратура (СРП) Невена Зартова. Това съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

В началото на август и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов поиска оставката на Зартова заради сериозни пропуски в организацията на работа, довели до тежки последици. Повод стана двойното убийство в село Лозен. Тя обаче отказа.

Искането е основано на доклад за работата на Зартова след проверка, разпоредена през лятото от Сарафов. Тя беше възложена на екип от прокурори от ВКП, АП-София и СГП. 

В съобщението от днес се казва, че са били извършени 58 проверки на прокурори от СРП. Установени са данни за неритмичност или неупражнен ефективен надзор над наблюдаващите прокурори, а по част от досъдебните производства – данни за дисциплинарни нарушения или нарушения на организацията на работата. Само в два от случаите Зартова е потърсила дисциплинарна отговорност от подчинените си зарази пропуски в работата. Още: Невена Зартова: Няма да подам оставка, би било престъпление да оказвам влияние над прокурори

Липса на адекватна реакция

В предложението до ПК на ВСС се посочва, че липсата на адекватна реакция в тези случаи от страна на Невена Зартова засилва недоволството на гражданите и се отразява негативно върху престижа на съдебната власт.

Проверката е установила още липса на мотивираност при разпределението на преписки и досъдебни производства, отклонение от правилата за случайно разпределение и неравномерна натовареност на прокурорите от отдел „Специализиран“ в сравнение с други отдели в СРП.

„Проверени са и досъдебните производства, по които прокурор Зартова е осъществявала ръководство и надзор. Заключенията на ревизиращия екип са, че разследванията не са провеждани ритмично, в някои случаи е имало бездействие, постановления за удължаване на законоустановения срок от упълномощени от нея заместник районни прокурори в СРП, което се явява в противоречие със закона. В резултат на това част от разследванията не са приключили в разумен срок. Констатирана е и липса на ефективен контрол по отношение на спрените досъдебни производства“, се казва още в съобщението от прокуратурата.

Заради това е поискано и образуването на дисциплинарно производство срещу Зартова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

За поредна година Кока-Кола ХБК България стартира своята лятна стажантска програма

Над 100 младежи изследват бъдещето на природата във финалния семестър на Panda Labs нa WWF и Kaufland

Светлозар Желев: Нерде Ямбол, нерде Станбул (ВИДЕО)

Времето утре - 30 април 2024 г.

Ръководството на АПИ с ново попълнение

Ето кога трябва да е готов Терминал 3 на Летище София

Сериозен ръст на пътуванията на българите в чужбина през март

Проверяваме онлайн къде гласуваме на 9 юни

Магистрати, полицаи, адвокати: Преди 2 години ГДБОП е дала в прокуратурата имена от групата на Нотариуса

Вход свободен в Националния военноисторически музей по случай 6 май

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com