Заплашват ни наводнения при проливни дъждове

41619
Заплашват ни наводнения при проливни дъждове
Снимка: БГНЕС

При проливни дъждове страната ни е заплашена от сериозни наводнения. Това коментираха специалисти от Напоителни системи. Заради липсата на пари и изключително тежкото финансово състояние на дружеството, речните диги на места липсват. Огромни задължения към енергодружеставата поставят под въпрос извършването на изключително важни дейности, като отводняването например, предаде бтв.

Само преди няколко дни работниците от Напоителни системи предупредиха, че страната ни е заплашена от повтаряне на сценария в с. Бисер и от сериозни наводнения. Хубавата новина е, че в момента нивата са ниски, защото дъждове няма и реална опасност от наводнения също.

Няма данни за пострадали българи от наводненията в Австрия

Поради силните дъждове през последната седмица много райони на Австрия са наводнени. В редица общини предимно в Долна Австрия е обяве...

Задълженията на Напоителни системи към енегодружеставата са милион и 600 000 лева. Ако токът спре, спират и отводнителните дейности. Така нивата на водите се вдигат и рискът от наводнения и заливане на земеделски земи и инфраструктура от потенциален става реален.

Дъждовете поставят на изпитание речните диги и язовирните стени, а пари за поддържането им няма. „Ако паднат такива дъждове, каквито имаше през 2005 година, това, което стана тогава, просто ще се повтори в по-голям мащаб. Ние поддържаме с тези сили и финанси, които имаме, но всъщност ни трябват 15 милиона лева, а ние сме отделили тази години около 3-4 милиона и то за сметка на всички други дейности”, обясни Валентин Славов от Напоителни системи.

Само по протежението на река Струма критичните точки са няколко. В участъка при Радомир речната дига е изцяло погълната от водата.

В момента реална опасност от наводнения няма, успокояват експерти. Но укрепителните дейности трябва да има. В с. Лобош водите на Струма всяка година плашат хората.

Наводненията в Европа вече взеха шест човешки живота

Най-малко шестима души загинаха, а множество са в неизвестност след наводненията, причинени от проливните дъждове в Централна Европа,...

От края на 2011 г. средства от бюджета няма. Пари се търсят и от Междуведомствената комисия по бедствия и аварии. Заради огромни сметки за ток отводнителните дейности в клон Долен Дунав могат да спрат.

Според земеделският министър на този етап реална опасност за населението няма. Спешно се търсят пари за заплати, но все още не е ясно кога ще бъдат преведени. Само преди дни имаше протест на работниците от Напоителни системи. Необходимата сума е около милион и половина. Хората не са взимали пари от 25 август.

Утре предстои спешна среща на земеделският министър с работниците от дружеството. Ако споразумение няма, ще започне подготовка за национална стачка.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com