Започва пълна проверка на топлофикациите и заводските централи

3500
Започва пълна проверка на топлофикациите и заводските централи
Снимка: БГНЕС

Около 30 топлофикации и заводски централи, които работят на регулирания пазар на ток, ще бъдат проверени от експерти на енергийното министерство. Инспекцията започва от днес и ще продължи до петък. Целта е да се види колко от тях са монтирали уреди, с които в реално време ще се контролира производството им. Това съобщиха от Министерството на енергетиката, предаде "Сега". Освен експерти от самото министерство, в проверките ще се включат и техни колеги от Електроенергийния системен оператор (ЕСО).

Според последните нормативни промени от юли производителите на ток имат срок от три месеца да монтират уреди, чрез които производството да се следи в реално време. Срокът изтича на 15 октомври, но министерството иска отсега да е наясно кой докъде е стигнал и доколко се е съобразил с изискванията, пише изданието.

Владимир Топалов: Предстоят фалити на топлофикации

Предстоят фалити на топлофикационни дружества. Това каза лидерът на миньорската федерация на КТ „Подкрепа“ Владимир Топалов...

Монтирането на уредите, по замисъла на законодателите, трябва да ограничи злоупотребите от страна на производителите, при които е възможно неефективен ток да се изкупува на високи преференциални цени. Това бе една от основните мерки за намаляването на дефицита в Националната електрическа компания (НЕК) - тя да купува само високоефективното производство, а останалото да се търгува на свободния пазар. Данните за произведения ток ще пристигат при диспечерите на трите ЕРП-та, диспечерските управления по места и централното диспечерско управление на ЕСО в София.

Още през лятото от бранша обявиха срока за твърде кратък и допуснаха, че е възможно някои от централите да не успеят да се съобразят с него. "Срокът е малък, част от дружествата няма да се справят", коментира тогава председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества Илия Николаев. От енергийното министерство не обясниха дали ще има санкции за производителите, които не монтират уредите в уречения срок. По закон обаче НЕК няма да изкупува тока, произведен по неефективен способ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com