Започват преговори с френска компания за новите 3D радари за ВВС

1416
Започват преговори с френска компания за новите 3D радари за ВВС
Снимка: Getty Images

Процедурата за придобиване на нови трикоординатни радари за Военновъздушните сили ще продължи с преговори между Министерството на отбраната и класирания на първо място участник. Това е френската „Thales“ L.A.S.

Преговорите ще започнат след предоставяне и одобрение от органите по сигурност на информацията на документите, изискващи се по Закона за защита на класифицираната информация, за провеждане на преговори за сключване на договор. Съгласно условията по процедурата, в случай, че не бъде постигнато съгласие с класирания към момента на първо място участник, процедурата може да продължи с преговори с класирания на второ място участник, съобщиха от Министерство на отбраната.

Вчера министър Тодор Тагарев на пресконференция обяви, че е одобрил доклада на междуведомствената група за разглеждане, анализиране, оценка на подадените оферти и класиране на участниците в поръчката за реализацията на проекта. В хода на процедурата индикативната цена е намалена с 25%.

Ето пълна информация за хода на процедурата:

Проектът за „Придобиване на нови трикоординатни радари“ предвижда придобиването  на 7 (седем) нови трикоординатни радари. Изпълнението на проекта включва придобиване на комуникационни и криптографски устройства и интегриране на хардуерни и софтуерни продукти в системата за командване и управление на ВВС.

В изпълнение на предложение от 18 ноември 2022 г. на назначената от служебния министър на отбраната Политико-военна направляваща група се приема реализацията на проекта да се извърши след изготвянето и приемането на „Доклад за определяне наличието на основен интерес, свързан със сигурността на страната, който трябва да бъде защитен при сключване на договор за обществена поръчка в случаите по чл. 149, ал.1, т. 2 от ЗОП на инвестиционен проект „Придобиване на нови трикоординатни радари“. Докладът е одобрен с Решение на Министерския съвет.

Още: Армията обяви конкурс за 314 вакантни войнишки длъжности

През март 2023 г. искане за предложение (RFP – Request For Proposal) е изпратено до следните 8 компании-производители на трикоординатни радари: „Elta“ Systems LTD – Израел, „Indra“ Sistemas S.A – Испания, „Leonardo“ – Италия, „Saab“ – Швеция, „Thales“ L.A.S. – Франция, „Lockheed Martin“ – САЩ, „Northrop Grumman“ – САЩ и „ВАЕ Systems“ – Великобритания. Крайният срок за получаване на отговорите от участниците в поръчката е 31 юли 2023 г.

В отговор на отправеното искане за предложение до осемте компании са постъпили 5 (пет) оферти от „Lockheed Martin“ – САЩ, „Leonardo“ – Италия, „Elta“ Systems – Израел, „Indra“ Sistemas S.A – Испания и „Thales“ L.A.S. – Франция. Компаниите „Saab“, „Northrop Grumman“ и „ВАЕ Systems“ са декларирали отказ от участие в процедурата.

През август 2023 г. със заповед на министъра на отбраната е назначена междуведомствена работна група за разглеждане, анализиране, оценка на подадените оферти и класиране на участниците в поръчката за реализация на проекта за придобиване на нови трикоординатни радари. В нея са включени тридесет и трима представители на Министерството на отбраната, Военновъздушните сили, Института по отбрана „Проф. Цв. Лазаров“, Военната академия „Г. С. Раковски“, Служба „Военно разузнаване“, Министерството на икономиката и индустрията, Министерството на транспорта и съобщенията и ДАНС.

Още: Как да се подготвим за бъдещето? Тагарев обсъди темата с командващ в НАТО

На 24 август 2023 г. на открито заседание на междуведомствената работна група са отворени офертите на петимата участници в процедурата. След разглеждането на предоставените оферти по отношение на съответствието им с изискванията на Възложителя, свързани с лично състояние, критерии за подбор и техническите предложения на участниците е констатирано, че офертите отговорят на изискванията на Министерството на отбраната. В резултат на това членовете на междуведомствената работна група вземат решение всички участници да бъдат допуснати до етап Отваряне на ценови предложения.

На 21 ноември 2023 г. на открито заседание на междуведомствената работна група са отворени  ценовите предложения на участниците. След извършване на детайлен анализ е констатирано несъответствие на ценовото предложение на един от участниците с изискванията на Възложителя. В резултат на това членовете на междуведомствената работна група вземат решение този участник да не бъде допуснат до следващ етап от процедурата. До етап оценяване и класиране на офертите са допуснати останалите четири компании.

Още: Военният министър се оплака от липса на пари за модернизация на армията

Резултатите от оценяването и класирането на участниците, допуснати до етап „Оценка и класиране на офертите“, са подробно и детайлно описани в Доклада за резултатите от дейността на междуведомствената работна група за разглеждане, анализиране, оценка на подадените оферти и класиране на участниците в поръчката за реализация на проект „Придобиване на нови трикоординатни радари“. Докладът е утвърден от министъра на отбраната. На заседание на Борда за управление на проекта са изготвени уведомителни писма до всички 5 компании, подали оферти в отговор на RFP, относно решението на Възложителя.

За хода на процедурата министърът на отбраната Тодор Тагарев предостави детайлна информация на народните представители на заседанието на Комисията по отбрана към 49-то Народно събрание, проведено на 28 февруари 2024 г.

На 6 март 2024 г. са изпратени уведомителни писма от Министерството на отбраната до петте компании за резултатите от класирането, като класираният на първо място участник е уведомен, че ще бъде поканен за участие в следващия етап от процедурата, а именно преговори.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Каракачанов: Държавата трябва да се погрижи за земеделските стопани и да изгради ефективна защита от градушките

Коментар №3 на седмицата: А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Коментар №2 на седмицата: След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Коментар №1 на седмицата: Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

Атлантическият съвет на България разкритикува освобождаването на Вяра Тодева

Военните ни обезвредиха боеприпас, открит в София

Кой има имен ден днес, 27 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 26 април 2024 г.

Промени в движението между Ружинци и Дунавци

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com