Защо не усещаме по бензиностанциите поевтиняването на петрола?

8381
Защо не усещаме по бензиностанциите поевтиняването на петрола?
Снимка: БГНЕС

Нов спад на цената на петрола на борсите. У нас обаче потребителите на горива не усещат намаление на крайните цени на бензино-колонките, информира bTV.

В момента литър дизел е 2,29 лв., а най-масовият бензин 2,30 лв.

Задържаха 53-годишен мъж в Бургас за кражба на гориво

Вчера, около 15.10 часа, в бургаския комплекс «Меден Рудник», на пътя между цех за месни изделия «Пролет» и хле...

Енергийни експерти изчисляват, че според петрола, който основно се преработва у нас - цената в момента не би трябвало да е повече от 2,10 лв. на бензиновата колонка.

Реално горивата това лято са с 30 стотинки по-евтини спрямо миналото. Защо обаче цената не продължава да пада заедно със световния срив?

Преди облагането с акциз обаче дизелът у нас е по-скъп отколкото в останалите европейски държави. Неведнъж сме чували обяснението, че причината е в по-големите разходи, тъй като инсталацията е амортизирана. Финансисти обаче имат съвсем друг отговор.

„Всяка стока производителят я продава за толкова, за колкото може. Два са начините за противодействие - или се свива пазарът и печалбата, или се внася от друг производител”, обясни финансистът Емил Хърсев.

Експерти изчисляват, че между цената на едро и цената на колонките има сериозна разлика от около 45 стотинки за литър. Половината от тях всъщност са ДДС.

Петролната и газова асоциация: Наредбата за горивото на земеделците е срещу контрабандата

Наредбата, която задължава фермерите да поставят измервателни устройства на съдовете за гориво, е правилна стъпка за противодействие на...

„Колкото по-високи са цените, толкова по-големи са приходите от ДДС но това не е полезен ход на държавата, на всичкото отгоре е доста съмнителен. Няма конкуренция, нещо пречи на пазара да действа - или е в рафинерията, или е в дистрибуцията”, каза енергийният експерт Илиян Василев.

А според анализаторите държавата не е използвала лостовете си, за да работи пазара прозрачно.

„Нямам информация за проверката на КЗК. Надявам се след като приключи проверката, колегите ще оповестят резултатите, за да знаем всички ние каква е ситуацията”, заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

От КЗК заявиха, че няма да коментират, докато не приключи анализът в целия сектор горива.

От петролната и газова асоциация също отказаха да коментират цените, докато не приключи секторния анализ. А опасенията на експертите са, че, докато мине процедурата на практика ще е загубен поне месец от ефекта на световното поевтиняване на горивата.

Кабинетът купува над 110 хил. литра гориво

Обществена поръчка за доставка на 41 770 литра безнзин и на 70 700 литра дизел за автомобилите си обяви на сайта си Министерският съвет...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com