Защо нямаме селско стопанство? Отговорът е чист като сълза

20296
Защо нямаме селско стопанство? Отговорът е чист като сълза
Снимка: iStock

Повечето от нас се питаме защо в България нямаме селско стопанство, защо са толкова много пустеещите земи, буренясалите полета. Този въпрос тегне от години като Дамоклев меч точно както е в притчата – закачен на косъм. Сега косъмът се скъса.

А отговорът ни удря със страшна сила – болезнено и неизлечимо. Той дойде не като гръм от ясно небе, но е толкова ясен – като сълза, защото от него ти се плаче, като кристал – защото е твърд и боде. Още: България рискува да загуби десетки милиони от ЕС за земеделие

Ситуацията идеално се онагледява с една мисъл на покойния акад. Благовест Сендов: "Всички вкупом съгрешихме и вкупом непотребни станахме", с която перифразира цитат от библията.

Фактите

Загубили сме от Европейския съюз почти 4,2 милиарда (да, милиарда, не милиона, бел. ред.) лева финансиране по Програмата за развитие на селските райони. Става въпрос за мерки по член 9б от Закона за подпомагане на селскостопанските производители чрез Държавен фонд „Земеделие“ – Разплащателна агенция.

Изплащането на суми по проекти от програмният период 2014 – 2020 г. приключи на 31-ви декември 2023 г. и резултатът по селската програма е повече от кошмарен. Изпълнението по нея е едва 13%. Още: Земеделци на среща с управляващите: След няколко години България няма да произвежда храна

Общата сума за целия 7-годишен период на програмата (в който се включват и 3 години за разплащане) е била 6 милиарда. Малко над 4,8 млрд. лв. е финансирането от ЕС, останалото е от националния бюджет. От европейскта солидарност ние сме използвали под 679,4 млн. лева. От Ес и България общо за селско стопанство са усвоени 802 млн. лв. Това сочат данните в Информационната система за управление и наблюдение (ИСУН) на средствата от ЕС в България 2020.  Още: Виртуални овце и кози за милиони - колко са?

Накратко, загубата за сектора е почти 4,2 милиарда лева – сума, загубена от ЕС. До тези пари управляващите или не са осигурили достъп, или са създали пречка за достъп, или нещо тотално са забавили и изкривили, или не са оповестили резонно – на достатъчно приемлив за потенциалните бенефициенти език какво може и как може да поискат, да кандидатстват, да спечелят.

Всичко, което се довършва вече по европейските програми от приключилия период оттук-нататък, се финансира с държавни, съответно с общински средства или изобщо – с пари на този, чийто проект трябва да се доизпълни. И то със специално разрешение от съответния управляващ орган. Ако такова разрешение няма, взетите пари се връщат. От ЕС повече стотинка не може да се поиска за проект по приключилия програмен период.

Важно е да се отбележи, че разликата между общия бюджет по ПРСР и договорения (с натрупване) е много солидна – 3,4 млрд. лв.

Каква е ситуацията по другите програми

Само една програма – „Инициатива за малки и средни предприятия“, е 100% изпълнена. Но нейният бюждет е повече от скромен - 199 494 660 лв. Разплащанията по нея даже са приключили още през 2018 г.

Изпълнението на ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ е 81.41%. Общият й бюджет е бил 3,7 млрд., договорените (с натрупване) са близо 4 млрд. лв., а реално платените са 3 млрд. лв.

ОП „Околна среда“ е изпълнена на 88,8%. Била е с общ бюджет близо 3,3 милиарда, договорени са 3,7 млрд. лв., а реално изплатени са почти 2,9 млрд. лева.

Програмата, чрез която се финансира строителство и ремонт на улици, пътища, обществени сгради - „Региони в растеж“, е изпълнена на 91.67%. Общият й бюджет е бил 3,12 млрд. лв., договорени са 3,2 млрд. лева и реално изплатени 2,86 млрд. лв.

ОП "Иновации и конкурентоспособност" е приключила с 98.65% изпълнение. Тя е била с бюджет 3,24 млрд. лв. и по нея са разплатени 3,19 млрд. лева. Още: Министър Вътев обясни къде са най-големите измами в земеделието

Оперативната програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ е приключила с 94,11% изпълнение. Общият й бюджет е бил 1,34 млрд. лв., договореният (с натрупване) е 1,4 млрд. лв., а реално изплътените суми са 1,27 млрд. лева.

Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ е приключила периода с 95,53% изпълнение. Заложеният за нея бюджет е бил 2,68 млрд. лв., договореният е 2,87 милиарда, а изпълненият – 2,56 млрд. лева.

ОП „Добро управление“ е приключила с 93,73% изпълнение към края на програмния период. Общият й бюджет е бил почти 547,4 млн. лв., договореният – 561,7 милиона, а изпълненият е 513 млн. лв.

Програма „Храни“ е на 99.98% изпълнена. С общ бюджет от 316,6 млн. лв. от него са използвани 316,5 млн. лв.

Програмата за морско дело и рибарство е приключила периода с 67.57% изпълнение. При 204 милиона бюджет и договорени 202 милиона, по програмата са изразходени 137,8 млн. лева

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 1 май 2024 г. (сряда)

Най-важните новини за деня: 30 април 2024 г.

Изкарват над 8000 полицаи по пътищата за празниците

Дневен хороскоп за 1 май 2024 г.

Фаза на Луната на 1 май 2024 г.

13-ият “Байк и рън за Чепън” събра 3000 лв. за опазване на вековните дървета в България

Времето утре - 1 май 2024 г.

Колко ще струва на българина трапезата за Великден?

Опитват да пришпорят закъснялото издаване на лични документи от поколение 2019

Митрополит Григорий ще оглави литургията за Възкресение

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество

Прогноза за времето - 1 май 2024 г. (сряда)
Прогноза за времето - 1 май 2024 г. (сряда)

Атмосферното налягане ще се понижава и вечерта вече ще е близко до средното за месеца, сочи прогнозата за времето за 1 май. Какви...