Застаряването на населението - заради ниската раждаемост и емиграцията

946
Застаряването на населението - заради ниската раждаемост и емиграцията
Снимка: Gettyimages

Българското население застарява заради ниската раждаемост и големия брой емигранти, а не заради нараснала продължителност на живота. Това показва изследване на Световната банка относно застаряването и растежа в Централна Европа и Балтийския регион. То беше представено по време на форум за активното стареене, с участието на социалния министър Зорница Русинова.

Изследването отчита основните предизвикателства пред европейските държави в осигуряването на достоен и активен живот за възрастните хора, както и политики за промяна на сегашните подходи.

Застарява населението в Сливенско

Продължава процесът на застаряване на населението на област Сливен, увеличава се и дела на населението на 65 и повече навършени години,...

Ако за последните 50 години продължителността на живота в Италия се е увеличила с 14 години, в България тя е нараснала едва с 5 години. В някои европейски държави популярен остава митът, че по-възрастните работници не искат да работят, а да се пенсионират, показва изследването на Световната банка, предаде Дарик.

У нас възрастните работници са изключени от възможности за обучение, работодателят не гледа положително на тях, а много българи желаят да се пенсионират едновременно със своите съпруг или съпруга.

Другият мит, който все още е валиден, е че по-възрастните са по-малко продуктивни от по-младите си колеги. Изследвания обаче показват, че застаряващият мозък компенсира по-бавната работа с реорганизиране на епизодичната памет, и може да бъде достатъчно производителен.

Като мерки за намаляване на застаряването в европейски мащаб от Световната банка предлагат увеличаване на раждаемостта с повишаване на доходите във всяка държава, подкрепа на семействата с цел спиране на емиграцията, стимулиране на работодателите да адаптират работните места спрямо остаряващите си работници.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com