Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Здравното министерство не знае колко хора в България са си сменили пола

24 април 2024, 15:30 часа • 637 прочитания

В здравното ведомство не знаят колко хора са си сменили пола през последните пет години. Това става ясно от отговор на служебния министър д-р Галя Кондева до депутата от "Има такъв народ" Цветан Предов.

Той се е интересувал при какви условия се назначава хормонална и медикаментозна терапия за пълнолетни лица, желаещи да сменят биологичния си пол, колко са извършените хирургически интервенции за промяна на пола, при какви условия лица под 18 г. са насочвани към хормонална и медикаментозна терапия (в т.ч. блокери на пубертета) за промяна на пола и какъв е техния брой. Още: От ИТН питат министър за призива от Европа да узаконим промяната на пола

Министър Кондева изискала становища по темата от експертните съвети по специалности „Ендокринология и болести на обмяната", „Акушерство и гинекология“ и „Хирургия”.

Пояснението от главния координатор на експертния съвет по „Ендокринология и болести на обмяната“ е, че пълнолетните лица, желаещи да сменят своя граждански пол, попадат в две основни категории от медицинска гледна точка: пациенти с интерсексуални състояния/заболявания и транссексуални лица. Още:

В първата група са индивиди с вродено нетипично или различно от гражданския пол развитие на външните гениталии и/или вътрешните полови органи с или без допълнителна клинична симптоматика и усложнения. Те са обусловени най-често от вродени генетични нарушения и редки болести. Поради клиничните промени при някои от тях е възможно полът при раждането да е определен погрешно. При други биологичните, клиничните и психичните характеристики да не отговарят на определения граждански пол. Всички тези заболявалия са обект на специалността „Ендокринология и болести на обмяната“, лекуват се по утвърдени европейски препоръки. Още: Емили Тротинетката е получила 10 000 евро за операция за смяна на пола

Голяма част от тези пациенти са застрашени от развитие на тумори на половите органи, което налагат профилактични или хирургични интервенции и последваща хормоно-заместителна терапия. При явни несъответствия между биологичните характеристики на такива пациенти и приетия граждански пол, застрашаващи тяхното физическо и психическо здраве, те се насочват за промяна на гражданския пол.

„Решението за такава промяна е на съдебните власти, при наличие на съответна медицинска документация и експертизи от назначени съдебни експерти лекари и психолози. Броят на издадените съдебни решения в страната в тази връзка следва да се изиска от съдебната администрация. Лечебните заведения не поддържат регистър на лицата с интерсексуални състояния, които са променили пола си, още повече същите може да се лекуват в различни лечебни заведения на територията на страната или извън нея“, пояснява министърът. Още: Затвор до 7 г. за родители в Шотландия, отказващи на децата си смяна на пола

Втората група лица, желаещи да сменят гражданския си пол, са транссексуалните мъже и жени. Причините за решението им са психологични/психиатрични, а не биологични. Те са с нормално функционираща ендокринна и полова система, с нормална възможност за репродукция.

Експертите са категорични, че при тях не може да се започне противоположна на биологичния пол хормонална терапия. Не са регистрирани и такива лекарствени продукти.

„Следва да се подчертае, че много транссексуални българи започват хормонална терапия или претърпяват оперативни интервенции в страни от Европейския съюз и извън него. Други много често се подлагат на хормонална терапия самоволно, на база онлайн препоръки и онлайн покупка на лекарствени продукти с неизвестно качество и без медицински контрол. В такива случаи се налагат консултации с различни медицински специалисти впоследствие за предотвратяване и лечение на странични ефекти и усложнения. Поради това не е възможно да се направи реална статистика на това колко хора у нас употребяват хормонална терапия поради желание за смяна на пола и с какви лекарства“, уточнява д-р Кондева.

Главният координатор е информирал, че такава информация лечебните заведения дават на НЗОК.

По въпроса за непълнолетни, насочвани към хормонална и медикаментозна терапия за смяна на пола отговорът е, че тя се осъществява от лекари със специалност „Детска ендокринология“, като принципите на лечение са сходни като за навършилите пълнолетие.

Главният координатор по специалността „Хирургия“ е заявил, че не са известни медицински индикации за смяна на пола.

От координатора по „Акушерство и гинекология“ няма становище по питанията на Предов.

Припомняме, че през ноември месец м. г. беше отхвърлен законопроектът на "Има такъв народ" за промени в Закона за закрила на детето.

Те предлагаха да се забрани в училища и детски градини да се разпространяват агитационни материали и да се провеждат мероприятия на здравна, полова и обществена тематика, които не съответстват на общоприетите морално-етични норми за понятието "биологичен пол" в обществото и не са одобрени от Министерството на образованието и науката (МОН).Още: Разрешиха на 16-годишните да си сменят пола в Швеция

Другата забрана е за разпространение на информационни материали и мероприятия, но вече свързани с пропагандиране или ранно определяне на половата идентичност на деца, различна от биологичната, както и извършването на медицински услуги на деца, включващи хормонална терапия или интервенция, несъответстваща на биологичния им пол. Също така чрез Закона за здравето бе поискана забрана за пряка реклама и извършване на медицински услуги, включващи хормонална или друг вид медицинска терапия за промяна на пола сред лица под 18 години.

Анита Чолакова
Анита Чолакова Отговорен редактор
Новините днес