Земеделци протестират: Показват какво става като блокират бензиностанциите

5202
Земеделци протестират: Показват какво става като блокират бензиностанциите
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Около 200 машини на земеделски производители се наредиха на южния вход на Стара Загора, за да заредят демонстративно с гориво. С това те искат да покажат на управляващите какво ще се случи, ако ги принудят да монтират фискални и нивомерни устройства на всички видове селскостопански машини, предаде БГНЕС.

В началото на тази седмица зърнопроизводителите обещаха да излязат на протест в различни краища на страната, протестирайки срещу наредбата, която ги задължава до 31 август да монтират фискални и нивомерни устройства на съдовете си за гориво. На 20 юли изтече крайният срок, поставен от земеделците, за отмяна на наредбата.

Р. Христов: Как държавата ще се справи с 35 000 обекта, като не може с 35

В България има четири митнически пункта, които са определени за внасяне на горива в страната, имаме 30 данъчни склада, които са лицензи...

Протестиращите заявиха, че цената за тях е непосилна и ако бъдат приети нормативните изменения от страна на Министерството на финансите много от тях няма да могат да си го позволят, което ще ги изкара на пътя, за да зареждат с горивото огромните си машини на обикновени бензиностанции. Това ще доведе до затруднение в движението, тъй като има села, в които няма бензиностанции заради закона за въвеждане на нивомерите, което пък ще наложи трактори и комбайни да изминават по 40-50 километра, за да стигнат до бензиностанция.

Монтирането на нивомерите се прави, за да се ограничи контрабандата на гориво. Зърнопроизводителите обаче казва, че финансово не могат да си позволят инсталирането на подобни устройства.

Председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) Радослав Христов заяви, че няма как държавата да загуби от непоставянето на нивомери във ведомствените ГСМ, тъй като акцизът на горивото е платен предварително и принципно държавата не може да загуби от това. Той сравни искането на правителството за въвеждането на нивомерната система с контрабандата на цигари и попита риторично: "на всеки пушач да сложим брояч на устата ли". Ние имаме разходна норма, на базата на която се изчислява горивото ни, а тя е около 7,5 литра на декар.

Христов обясни още, че по време на кампания се налага зареждането на земеделските машини дори по 2 или 3 пъти на ден, което допълнително ще затрудни работата на производителите и ще създаде още неудобства на гражданите, които ще чакат с часове по бензиностанциите да заредят автомобилите си, тъй като резервоарът на една земеделска машина събира около 600 литра гориво. Същевременно обемът на машините е такъв, че няма как да спре друг лек автомобил до бензиноколонката, за да зареди и той.

Горещ край на седмицата: Земеделци на протест, докато депутати гледат Конституцията

Днес, 20 юли, изтича крайният срок, поставен от земеделците, за отмяна на наредбата, която ги задължава да монтират измервателни устрой...

Според наредбата производителите трябва да изпълнят това задължение до края на август. Между 15 и 25 000 лева са необходими, за да бъдат инсталирани тези устройства, пресмятат от НАЗ и твърдят, че така се толерират лобистки интереси на ограничен кръг доставчици.

Припомняме, че тази година над 1,8 млрд. лв. са субсидиите, изплатени на земеделците.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com