Земеделците излизат на пореден протест, искат оставка на министър Порожанов

4327
Земеделците излизат на пореден протест, искат оставка на министър Порожанов
Снимка: БГНЕС

Българското земеделие е в трагично състояние, а все по-строгите изисквания на ресорното министерство спъват развитието му. 13 земеделски асоциации излизат на протест пред Министерството на земеделието и храните (МЗХ), настоявайки за оставката на земеделския министър Румен Порожанов, стана ясно на пресконференция на браншовите организации.

"Притиснати сме до стената, поставени сме на колене от едно министерство, което от години показва нежелание да работи със сектора. Протестите няма да спрат, докато нашите изисквания и желания бъдат изпълнени", каза Благовеста Василиева, земеделски стопанин и член на Българска асоциация биопродукти.

Производителите на плодове и зеленчуци се заканват да съберат поне 1000 души на подготвяния от тях пореден протест в понеделник от 13:30 през МЗХ. Не искаме субсидии, а ясни правила и възможности за развитие на земеделието у нас, посочват от бранша.

Основната им цел е отмяна на рестриктивните мерки, наложени от земеделското министерство, които според тях са в ущърб на производителите на плодове и зеленчуци в България. "Ако не променим тези текстове, има реална опасност българското биопроизводство да изчезне", предупреждава Милен Стоянов от Българска асоциация биопродукти.

Биопроизводители поискаха оставката на Порожанов (СНИМКА)

Български биопроизводители протестират пред земеделското министерство със скандирания „оставка”, предаде БГНЕС. “Бъл...

Браншовите организации призовават за конкретни мерки, като съставяне на стратегии за развитие на земеделието у нас, които да отчитат реалните нужди на сектора и предизвикателствата пред него. Разписали са конкретни цели и ангажименти, които ще входират в министерството.

"Няма родно производство на плодове, зеленчуци, картофи и биопродукти. Няма стратегия в селското стопанство, нито за производството на плодове и зеленчуци. Искаме чуждите вериги у нас да представят 70% българска продукция", каза Чавдар Маринов от Асоциацията на производителите на плодове и зеленчуци.

Проблемът е в изчезването на биопроизводството, хората могат да изгубят сертификатите си, заради прекалено високите изисквания, които са много по-строги дори от европейските правила.

Земеделците се оплакват, че поради неадекватните държавни мерки на българския пазар няма български плодове и зеленчуци, като делът им е едва 15%. Съседна Румъния е намалила ДДС-то за плодове и зеленчуци на 6% и половината от земеделската продукция на румънския пазар вече е местна.

От 1992 г. до 2016 г. засетите площи с български плодове и зеленчуци са намалели между 2 и половина и 3 пъти. Директните плащания стимулират неефективно производство, а средствата се концентрират в ръцете на по-малко от 6% от бенефициентите. Тази политика води до унищожаване на сектор плодове и зеленчуци, твърдят от браншовите организации.

Порожанов не виждал основания да подава оставка

Диалог винаги е имало, основание за оставка няма. Това каза земеделският министър Румен Порожанов на брифинг в земеделското министерств...

Всяка година получаваме различни пари за различни зеленчуци. Вече не знаем какво да произвеждаме, оплакват се от бранша.

Правилата в селското стопанство у нас допринасят и за обезлюдяването на селата, тъй като възпрепятстват развитието на сектор, който осигурява трудова заетост на необразовани и нискоквалифицирани кадри. 164 села вече са закрити, а още 200 имат много малко население, защото в тези села няма какво да се работи. Властите не вземат под внимание, че земеделският сектор произвежда плодове и зеленчуци, които дават по-голяма добавена стойност от други земеделски продукти.

Друг сериозен проблем е некомпетентността на администрацията. От 17 000 души в министерството няма нито един агроном, оплакват се от браншовите организации. "Журналистите разбират много повече от проблемите ни, отколкото министър Порожанов. Той даже и не се постара да чуе какви са проблемите ни. Искаме оставката му, както и на целия му политически кабинет. Искаме оставките на цялата дирекция "Растениевъдство" в МЗХ, тъй като сред тях няма нито един агроном, нито един човек, който реално да разбира от това, което вършим", каза Георги Василев от Асоциация "Български пипер".

Макар пиперът да е дълбоко свързан с бита на българите, напоследък родното му производство е в застой. В България се произвежда с 1200% по-малко пипер, отколкото преди 30 години, а едва 5-10% от чушките на пазара са български. В страната ни се внасят 180 000 тона пипер годишно. Производителите искат да получават по 400 лв. на декар, обещават да произвеждат 5 пъти повече пипер, отколкото в момента.

Земеделците многократно са се обръщали към МЗХ, но без резултат. Изпратили сме най-малко 25 писма и нито едно от исканията ни не е удовлетворено, оплакват се производителите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Жълт код за проливни валежи и гръмотевици

Синдикатите излизат на протест пред Министерски съвет

Прогноза за времето - 25 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 24 април 2024 г.

Колко пари ни трябват, за да живеем нормално: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

В грижата за децата: Държавата отлепи от “среден 3“

Времето утре - 25 април 2024 г.

От Сливенската епархия искат църковен съд за двама свещеници

Здравното министерство не знае колко хора в България са си сменили пола

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com