Зимните гуми вече са задължителни, младите шофьори карат със стикер

20451
Зимните гуми вече са задължителни, младите шофьори карат със стикер
Снимка: Pirelli

От 15 ноември до 1 март шофьорите ще са длъжни да карат с гуми, предназначени за зимни условия или с гуми, чийто протектор е равен или по-голям от 4 мм. Досега протекторът беше 1,6 мм. Това стана след като депутатите приеха изменение в Закона за движение по пътищата (ЗДП) на второ четене днес.

Компромисният вариант беше избран, за да могат шофьорите да ползват и летните си гуми, стига да не са много изтъркани, тъй като в някои части на България зимата е по-мека.

Идеята бе на Цветомир Михов (ГЕРБ) и бе подкрепена от 76 народни представители, а трима се въздържаха. Първоначалният вариант на транспортната комисия бе при сняг или лед да се кара с гуми, предназначени за зимни условия или с гуми с вериги. Той обаче доведе до спорове между депутатите от ГЕРБ.

Без затвор за превишена с над 60 км/ч скорост в населено място

Превишаването с над 60 км в час от разрешената скорост няма да бъде престъпление, което да се наказва с лишаване от свобода до три годи...

Според Делян Добрев няма задължения за зимни гуми в държавите по света, които са северни. По думите му има притеснения, че това изискване се въвежда чисто доброволно и се товари българският данъкоплатец. Той обърна внимание, че дори няма европейска директива, която да изисква това.

Колегата му Красимир Велчев посочи, че не се натоварва никой с това изискване. Според него трябва да има фиксирана дата за зимни гуми от 1 декември до 1 март.

Кирил Добрев, също от ГЕРБ, добави, че не е необходимо да има европейска директива, за да се приеме разумно решение. Цветомир Михов предложи да се въведе изискване да се използват гуми, но да бъдат с протектор не по-малък от 4 мм. дълбочина.

Партиотът Димитър Байрактаров посочи, че тази точка е изключително важна. Според него текстът трябва да е в полза на обществото и тяхната безопасност и в същото време да не им е в ущърб.

Последна стъпка към много по-високи глоби за прегрешили шофьори

В над 30 параграфа се побират промените в Закона за движение по пътищата, които целят да спрат сякаш вечната война по българските магис...

На днешното заседание депутатите приеха единодушно също забрана да се организират гонки по пътищата, отворени за обществено ползване. Участниците в така наречените гонки са заплашени с лишаване от право да шофират за 12 месеца и глоба 3 хиляди лева при първо прегрешение и съответно 3 години и 5 хиляди лева при рецидив.

Освен това КАТ ще има правомощието да сваля регистрационните номера на автомобили, чиито собственици са карали с над 0,5 промила алкохол, ако са били дрогирани или ако откажат да бъдат проверени от полицейски служители. Същото се отнася и до случаи, при които шофьорът няма книжка. Автомобилите ще бъдат спирани от движение за срок от шест месеца до една година.

Депутатите приеха и по-строги мерки към младите шофьори. На младите водачи се забранява да се движат по магистралата с повече от 120 км/час, а от 0 до 6 часа могат да управляват превозно средство само с придружител с над 3 години стаж.

Новите водачи ще трябва да сложат на видно място на предното или задното стъкло знак, че той се управлява от млад водач. Забранява се също движението в насрещното, както и в лентата за принудително спиране, без да има повреда или причина за това.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com