X
 
 

101 софийски комина вече са с филтри за фини прахови частици

876 0
101 софийски комина вече са с филтри за фини прахови частици
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com
101 филтри на комини са монтирани досега в София, като само в последните 30 дни са поставени 84. До края на 2021 г. се очаква 1000 комина да бъдат с филтри, а до края на 2023 г. да надхвърлят 2000. Това съобщи зам.-кметът на столична община Йоана Христова пред журналисти при инспекция на два от филтрите в т.нар. „циганска махала“ в столицата в близост до бул. Константин Величков.

“Филтрите са безплатни за домакинствата, тъй като са по програма, финансирана от столична община, но изискват малки разходи за електричеството, необходимо за функционирането на филтрите. Изисква се заявяване на желание чрез декларация и имотът трябва да бъде в район "красна поляна" или "Слатина", посочи още Христова. 

Цената на един филтър е 3 948 лв. с ДДС и пречиства въздуха от фини прахови частици с дебелина от 10 микрона и по-малки. филтрите, които се поставят в София се произвежда в България и това ги прави сравнително по-евтини.

СО: Към момента няма данни за замърсяване на въздуха в следващите дни

Програмата за качеството на въздуха на Столична община има изведени различните източници на замърсяване, в това число транспорт, органи...

„Филтърът, който в момента работи, очевидно си върши работата, защото не излиза черен дим“, коментира Христова и разказа, че по думите на домакините на къщата с инспектираните комини там използват за отопление дървесина и пелети.

Филтрите функционират на електростатичен принцип – в коминното тяло се поставя електростичен електрод, който прави електростатика и наелектризира фините прахови частици, залепя ги към външните стени на комина и голяма част от тях остават в горивната инсталация за повторно изгаряне, други отиват в сервизната кутия на съответната печка“, поясни Даниел Дамянович от консорциума, изпълняващ програмата за поставяне на филтри в София.

„Филтърното устройство прави консумация на ток от 30 вата, което е колкото една електрическа крушка“, посочи още той. По думите му бюджетът на домакинствата не се натоварва по никакъв начин - „говорим за 2 – 3 лева на месец за ток, а за отоплителен сезон става въпрос за 15 лева“. Филтрите са постоянно включени в електромрежата и с датчици се задействат в момента, в който започнат да се използват дърва или въглища, обясни още експертът. Ако филтърът функционира непрестанно, би изхарчил 6 – 7 лв на денонощие, добави той.

Безплатни буферни паркинги в София заради мръсния въздух

Столична община въвежда безплатно паркиране в буферните паркинги към станциите на метрото за всеки, който остави колата си и ползва гра...

„Частите, вградени във филтъра са лабораторно тествани за повече от 10 години ползване“, увери още Дамянович и добави, че не се изисква специализирана поддръжка, а само обичайно почистване.

До 50 киловата може да отоплява такъв филтър, което е достатъчно за няколко етажа, посочи още той и отбеляза, че за едно домакинство от 2 – 3 стаи са достатъчни 7 киловата.

Домакинствата могат безвъзмездно да се възползват, консорциумът получава списъци и поставя филтрите.

Над 40% е замърсяването на въздуха в София от битово отопление, а пиковете през зимата се дължат точно на битовото отопление, основно с дърва и въглища, отбеляза още Христова.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители