2 г. след катастрофата край Своге: Има и други опасни участъци по отсечката

2519
2 г. след катастрофата край Своге: Има и други опасни участъци по отсечката
Снимка: БГНЕС

След 2 години от инцидента край Своге, продължава да има опасни участъци по пътя София - Мездра. Цялото трасе е дълго 82 км. Заради рехабилитацията на отсечка край Ботевград в мометна трафикът в участъка е много интензивен. От АПИ смятат, че пътят е в добро експлоатационно състояние, експерти предупреждават, че Пътната агенция няма пари за безопасност на движението и това е предпоставка за нови инциденти.

За инцидента край Своге, в който загинаха 20 души, а други бяха ранени, са обвинени шофьорът на автобуса и още 5-ма експерти, отговарящи за поддържането на пътя. Оказа се, че в износващият пласт на асфалта вместо натрошен камък има варовик, а независима експертиза на прокуратурата доказа, че автобусът се е движил с 13 км над допустимата скорост. Участъкът беше рехабилитиран от "Трейс груп холд" 2 години преди инцидента. От там обясниха, че ремонтът им е приет без забележки. След катастрофата обаче те ремонтираха отново отсечката. Заради трагедията с поста си се разделиха трима министри, включително Николай Нанков, но той стана зам.-регионален министър.

Година след катастрофата в Своге, крие ли още опасности пътят?

Година след катастрофата край Своге, където загинаха 20 души, делото не може да влезе в съда. За причиняване на смърт по непредпазливос...

Пътувам всеки ден към София, камъни падат от свлачищата, движението е много интензивно, каза жител на Своге пред BTV.

След 2 години единственото нещо с което можем да се похвалим е, че подобрихме диалога с институциите. Този път е много дълъг и има други участъци, които продължават да са опасни. Основната причина, според мен,е че АПИ не разполага с бюджет за безопасност и този сектор е недофинансиран, смята експертът Диана Русинова.

Според шефа на АПИ Георги Терзийски "ремонти се извършват само на участъци с компрометирана настилка или други елементи" - "участъците в лошо състояние се ремонтират незабавно". "Мога да заявя, че той е в добро експлоатационно състояние, независимо от трафика, заради пренасочените тежкотоварни автомобили. Не е уместно в момента да говорим за финанси, но ние поддържаме пътя в експлоатационно състояние. В момента ремонтите към Ботевград продължават и тук нямаме възможност за ремонт.", обясни още той.

"Към момента по оценка на експертите на Института ппо пътища и мостове – този участък е в добро състояние, включително и износващият пласт.", подчерта отново той.

От "Трейс" вярват, че разследването на катастрофата край Своге ще стигне до истината

В позиция, изпратена до медиите, от "Трейс Груп Холд" АД заявяват, че подкрепят своите колеги, които са участвали в рехабилитацията на ...

"Ако не се спазват изискванията за скорост е възможно да се стигне до ПТП, но се надявам то да няма такива последици като преди 2 години.", каза Терзийски.

Стефка Григорова – една от оцелелите, която изгуби съпруга си в пътия инцидент, се надява това да бъде последния такъв трагичен случай на пътя.“Умолявам всички властимащи, нека направят така, такъв инцидент никога да не се случва. Виновните – наказани строго.Това да бъде пример – как да се движим на пътя, как да реагираме.“

"Усетих рязко поклащане, полюшване на рейса. Паника у хората, даже някой извика – обърнахме се. Бяхме в насрещната лента. Пак казвам, не смятам, че шофьорът караше бързо. Не мога категорично да посоча обвинения към някой конкретно – за мен инцидентът е съвкупност от злокобни обстоятелства. рейсът просто се плъзгаше.", подчерта тя.

Да бъдат отговорни всички. Парите не носят щастие, животът е важен, каза Григорова.

АПИ: 360 м от пътя край Своге не отговарял на изискванията

"В участък от 360 метра от пътя съставът на асфалтовата смес не е отговарял на утвърдената рецептура. Няма подмяна на документи по случ...

Още: "България през 2018 година: Разпад на държавността - с дъх на олигархия (II част)"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Празничен Великденски концерт ще се проведе пред новостроящия се храм „Св. Патриарх Евтимий“ в София

Важна крачка: Увеличават с 30% заплащането в детското и училищно здравеопазване

Зам.-кметът на Самоков Люба Кленова: Важно е да помним постиженията на нашите сънародници и да мечтаем за повече

В община Елин Пелин ще се проведе концерт-спектакъл "Остави следа"

Няма как, май ще е по-скъпо: Княжеският дворец в София се нуждае от спешен авариен ремонт (СНИМКИ)

Ново метро от станция "Люлин" до околовръстния път на София. Колко ще струва?

Васил Терзиев: Призовавам всички да събират разделно

Борис Бонев: Заварваме една община, която 20 години е управлявана като бащиния от ГЕРБ

Столична община търси кой да изгаря отпадъците ѝ на половин цена

Започва строителството на нов паркинг на летище София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com