200 акта за нарушения на стопани на кучета са съставени в София

4391
200 акта за нарушения на стопани на кучета са съставени в София

От началото на годината са извършени 1500 проверки на собственици на домашни любимци, вследствие на които са съставени 200 акта за нарушения, каза кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, съобщи БГНЕС.

Фандъкова заяви, че ангажиментите на собствениците на домашни любимци са да водят кучетата си на повод, с намордници, да бъдат регистрирани и чипирани.

"За съжаление продължават да се нарушават тези норми. Виждаме, че сега има и пострадало дете. Директорите стопанисват дворовете на училищата и детските градини, които са общинска собственост. Убедена съм, че те правят всичко възможно за спазване на реда чрез видеонаблюдение, охрана, поставяне на бележки", уточни кметът.

По нейни думи, нещата ще вървят паралелно - контрол от страна на общината и отговорност от страна на стопаните. "Това са теми, по които ние говорим от години, но за съжаление вие знаете, че наредбата на Столична община падна в съда. Законът си е закон и той ясно разпределя отговорностите", посочи Фандъкова.

Тя подчерта, че вчера на заседанието на Министерски съвет е приет докладът на министъра на земеделието за промени в закона, за да може да бъзе изготвена национална програма, която да ни доближи до трайно решаване на проблема.

"Мерките, които изпълняваме през последните три години доведоха през последното преброяване до ясната информация за намаляване на броя на бездомните кучета. Ще правим ново преброяване, за да се следи тази тенденция. През тази година беше разширен приютът от отворен тип. Имаме ясната политическа воля за приемане на национална програма, която не само да задължи общините, но и да им съдейства за трайно разрешаване на проблема", добави Йорданка Фандъкова.

ТИР се обърна на кръговото кръстовище в кв. "Младост" за "Горубляне"

ТИР се е обърнал на кръговото кръстовище в столичния квартал „Младост” за „Горубляне” . Това съобщиха от пресце...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София