25 атракциона за деца в София са проверени от КЗП

7061
25 атракциона за деца в София са проверени от КЗП
Снимка: КЗП

11 увеселителни обекта с поставени над 25 атракционни съоръжения в тях провериха днес до обяд инспектори на Комисията за защита на потребителите (КЗП) при масирани проверки в столичните паркове. Сред проверените атракциони са надуваеми пързалки и замъци, бънджита, влакчета и др. 

За две от съоръженията е липсвала информация за минималната възраст и максималната височина на децата, които могат да ги ползват, както и забрана за носене на остри и обемисти предмети и за сядане, коленичене или стоене на парапетите и страничните стени на съоръжението. Предстои да бъде представена техническата документация за част от съоръженията. Установените обстоятелства при инспекциите до момента позволяват да бъде направено заключението, че няма сериозни нарушения при предоставянето на тези услуги от проверените обекти, съобщиха от КЗП.

Почват масови проверки на съоръжения за деца

"Ще проверяваме както наличието на документи, които доказват, че съоръженията са въведени в експлоатация законово, така и дали е налице...

Експертите на КЗП съветват родителите да обръщат внимание на информацията, която се предоставя за съоръженията, а ако липсва такава - да не допускат децата им да ги ползват. 

Акцията в столицата продължава до края на деня, а кампанията ще бъде актуална до края на лятото на територията на цялата страна. Целта е да бъдат обхванати максимален брой обществено достъпни покрити и закрити увеселителни обекти с поставени атракционни съоръжения в тях като надуваеми пързалки, замъци, джунгли, както и въртележки и блъскащи се колички, гондоли, бънджита, въжени атракционни, отдавани под наем акумулаторни коли, мотори и др. 

Инспекторите на КЗП проверяват наличието на документи, които доказват, че съоръженията са въведени в експлоатация съгласно изискванията на действащото законодателство. Представителите на контролния орган следят и дали търговците предоставят на потребителите задължителната предварителна информация за вида на съоръжението, ограничения за възраст и килограми на децата, които могат да го ползват безопасно, допълнителни указания като забрана за носене на остри или обемисти предмети, както и за пушене в непосредствена близост до атракциона. 

От началото на юни КЗП проверява също и безопасността на скейтбордове, ролери, скутери и други стоки, които са предпочитани от децата през летните дни и ваканцията. Проверки текат и в туристическите обекти (хотели, заведения) по Българското Черноморие за наличие на удостоверение за категоризация и за съответствие на предоставяните услуги с дадената категория. 

Проверяват детските атракциони и лунапарковете в София

На 7 юни, Комисията за защита на потребителите /КЗП/ ще извършва инспекции относно безопасността на предоставяните услуги в разкритите ...

През целия летен сезон във Варна, Бургас и по-големите морски курорти ще работят приемни на КЗП, в които туристите ще могат да получат информация за своите права, да направят консултация или да подадат сигнал за нередност.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София