Алея в Борисовата градина ще носи името на Димитър Воев

4683
Алея в Борисовата градина ще носи името на Димитър Воев
Снимка: Визия за София

Предложението за именуване на алея „Димитър Воев“ в парк „Княз- Борисова градина“ е на общинските съветници от групата на ГЕРБ – СДС Малина Едрева и Димитър Вучев. То беше подкрепено единодушно от постоянната комисия по образование, култура, наука и културно многообразие в Столичния общински съвет.

През 2022 г. се навършват 30 години от смъртта на поета, музикант и авангарден творец Димитър Воев, който е и един от символите на контракултурата в България. Идеята, името му да носи алея в най-големия столичен парк е на инициативен комитет, който внесе в Столична община подписка, подкрепена от над 200 души.

Отново пускат коли в Борисовата градина, въпреки забраните

Столична община раздава щедро служебни пропуски за навлизане на моторни превозни средства на територията на Борисовата градина, въпреки...

„Убедена съм че за града ни именуването на тази алея в „Борисовата градина“, там където са разположени бюст паметниците и на творци и на революционери, е много подходящо място в памет на Димитър Воев“, каза председателят на комисията по образование, култура, наука и културно многообразие Малина Едрева при представянето на проекта пред общинските съветници от комисията.

Димитър Воев е роден в София на 21 май 1965 г. През 80-те години на ХХ век, Воев прави музика със смелост и отдаденост в една недружелюбна институционална среда. През 1984 г. заедно с Георги Маринов създават джаз дуета „Воцек“, който след присъединяването на Пенчо Попов се трансформира в група „Воцек и Чугра“. През 1985 г. Воев и Васил Гюров основават първата пост пънк банда в България – „Кале“. Две години по-късно, на първата си публична изява на първия софийски рок фестивал, групата е цензурирана и свалена от сцената след третата им песен поради неприемлив за организаторите текст. През 1987 г. Димитър Воев основава групата „Нова Генерация“. През 1991 г. той е инициатор на Еко рок фест „Спасете Русе“. „Нова генерация“ и още 20 рок групи от страната и чужбина, в знак на протест срещу обгазяването на града, блокират Дунав мост с 24-часов концерт. На 5 септември 1992 г., само на 27 години Димитър Воев си отива от нашия свят.

Алеята в Борисовата градина, която ще носи неговото име, започва от стадион „Българска армия“, преминава зад Лятната сцена на парка, пред детската площадка „Слона“ и стига до алеята, успоредна на бул. „Цариградско шосе“. Предстои предложението да бъде гласувано на заседание на Столичния общински съвет.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Деца от Самоков се включиха в кампанията на общината за засаждане на цветя (СНИМКИ)

„Долу ръцете от "Патриарха": И от ГЕРБ несъгласни с промените

От 1 май ученици, студенти и докторанти отново ще пътуват по-евтино в София (СНИМКИ)

Без синя и зелена зони през празничните дни в София

Изграждане не велоалея на бул. "Патриарх Евтимий" разгневи граждани

Контрера поиска засилена и ежедневна полицейска охрана в центъра на София

Васил Терзиев: Ролята на успешните хора е не да се отдръпнат, когато постигнат успех, за да му се радват (СНИМКИ)

Кметът на Самоков и негови заместници засадиха дървета на детски площадки (СНИМКИ)

Георги Георгиев: Столичната община се превръща в банкомат на ПП и на техните роднини

Откриха обновения Дом за стари хора в Ковачевци

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София