Арх. Борисов: СО не успява да управлява дори паметниците в София

9441
Арх. Борисов: СО не успява да управлява дори паметниците в София

На предстоящото заседание на Столичен общински съвет ще се разглежда изменение на стратегията за развитие на културата. Това каза общинският съветник от БСП в СОС арх. Борислав Борисов по време на дискусия "Култура за теб. Култура за нас. Култура за София”, организирана от Градския съвет на БСП.

"Бих започнал с един исторически факт, че нашият град е бил реална столица на културата на Европа, когато Константин Велики е бил император. Неслучайно той е казал, че Сердика е неговият Рим, каза арх. Борисов. - Недвижимото културно наследство на СО е едно предизвикателство, което тепърва ще дава позитиви в културния живот на нашата столица. Ще информирам и ще кажа една новина, че на утрешното заседание на СОС ще се разглежда изменение на стратегията за развитие на културата. Всяка година ще се представя отчет за изпълнение на едногодишен план и ще се приема едногодишния план за следващата година. Това е следствие на нашия натиск като общински съветници, че неефективно се управлява културният процес в нашата столица и отсъства в програмното бюджетиране. Поставих въпроса за промяна и в тригодишната финансова прогноза за бюджета и отбелязване на промените, които са необходими".

Архитекти, творци и общественици подновяват борбата за запазване на паметника пред НДК

Именити творци и общественици подновяват борбата за запазване на паметника "1300 години България" в градинката пред НДК в София, научи ...

Съветникът посочи, че с колегите му от групата на БСП ще декларират несъгласието си с онова, което случва с културно-историческото наследство. "Другият аспект е архитектурно-художественият синтез. В контекста на тази проблематика ще посоча два примера. В рамките на един, два или три декара, има паметници, абсолютно неговорещи помежду си, разнопосочни като тематика и като всичко. Това е друг пример, който показва, че СО не успява да управлява дори тези не чак толкова трудни особености на нашето културно развитие, заяви той. - Наскоро станахме свидетели на един изключително емблематичен дебат, свързан с паметник, който е посветен на 1300 години Българска държава. Станахме свидетели на едно цинично отношение".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София