Балотажи в Софийска адвокатска колегия – съпругът на подкрепяща Гешев се цели в ръководно място

30853
Балотажи в Софийска адвокатска колегия – съпругът на подкрепяща Гешев се цели в ръководно място
Снимка: БГНЕС

Стефан Марчев срещу Александър Машев – между двамата ще бъде избран новият председател на Адвокатския съвет на Софийската адвокатска колегия. Това ще стане на балотаж в предстоящите почивни дни (1-2 февруари).

След първото гласуване, което се проведе на 26 януари, води г-н Марчев – с 847 гласа, пред Александър Машев, който събира 698 гласа. Така на балотажа решаващо ще кой ще успее да събере гласовете, отишли за останалите четирима кандидати, които сега отпадат.

Стефан Марчев е кандидат на инициативата "Адвокати за адвокатите", като има 25 години стаж. Адвокат в Софийска адвокатска колегия от 2001 г., съдружник в адвокатско съдружие "Гигова и партньори" от края на 2001 г. до момента. Повече за него можете да научите в този материал!

Съперникът му Александър Машев е известен като съпруг на Даниела Машева. Като председател на Комисията за атестирането и конкурсите на Прокурорската колегия във ВСС, тя беше един от представилите доклада в колегията в подкрепа на избора на Иван Гешев за главен прокурор. Тогава тя заяви следното за Гешев: "Високият му професионализъм, както и стриктното изпълнение на служебните му задължения са допринесли за последователното му кариерно израстване в органите на съдебната власт. Прокурор Гешев притежава изключителни умения за работа в екип и за мотивиране на колеги." При първия избор на Гешев (бел. ред. - ВСС се събра за втори път и избра за втори път Иван Гешев за обвинител номер едно, след като изборът беше върнат от президента) Машева подчерта, че липсвали данни Иван Гешев да е злоупотребявал със служебното си положение и да е действал в ущърб на обществения интерес, след като са правени проверки и по медийни сигнали – без обаче да уточнява на изслушването кои са сигналите. Тема в медиите беше апартаментът жената до Иван Гешев – Детелина Ханчева, и косвената ѝ връзка с Александър Ваклин, основният свидетел по делото "Иванчева". Друга медийна тема беше и миналото на бащата на Иван Гешев – Стоимен, и твърдения за съмнителна дейност, отново свързана с имоти, от страна на осъдената на първа инстанция по делото "Иванчева" бивша зам.-кметица на "Младост" Биляна Петрова.

Баща на Александър Машев е полк. Димитър Машев, който е бил част от структурата на Държавна сигурност.

Припомняме, че заради интервю за сутрешния блок на БНТ, в което Иван Гешев зае по-твърда позиция за разделението на властите, редица именити адвокати поискаха с отворено писмо ВСС "да оцени съответствието на тезите му с професионалните и етични критерии за заеманата от него длъжност". А Висшият адвокатски съвет счита, че "г-н Иван Гешев не притежава нужните качества, за да може отговорно, професионално, безпристрастно, справедливо и при спазване на принципа на законност и на върховенство на правото да осъществява функциите на главен прокурор на Република България" - становището можете да си припомните ТУК!

Що се отнася до останалите ръководни органи на Софийска адвокатска колегия, за кандидати за членове на Контролния съвет на колегията най-много гласове (807) събира адвокат Любомир Владикин, но там също ще има балотаж.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

ГЕРБ-София искат повече полиция около храм "Света Неделя"

Община Самоков предвижда мащабна програма за ремонт на ВиК и пътна инфраструктура

Има пари за стадион "Раковски" в София, какво е свършено?

Кметът на Костинброд стана член и на Регионалния съвет за развитие на Югозападния район за планиране

Кметът на Костинброд стана член на Сдружението на Югозападните общини

Първото лицензирано такси започва работа в Костинброд (СНИМКИ)

Георги Георгиев: Не може София да има Фейсбук кмет

ГЕРБ поиска изключването на Благовест Георгиев от Комисията по транспорт в СОС

Контрера призова Терзиев да направи 2 май неучебен ден за територията на Столична община

Заместник-кметът на София по строителството подаде оставка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София