Билетът в София поскъпва, за да има повече контрольори

2250
Билетът в София поскъпва, за да има повече контрольори
Снимка: Actualno.com

Нямам нищо против да увеличат цената на билета заедно с пенсиите. Ще продължа да вегетирам така като сега. 22 минути чакам старите автобуси, които са мръсни счупени, раздрънкани - това коментираха пътници в столичния градски транспорт относно очакваното повишаване на цената на билета на 1,60 лв. На въпрос дали ще се гласува предложението друг гражданин отговори: "Сигурно ще го направят и хората ще се бият с контрольорите. Хората нямат пари, то е страшно нещо, когато нямаш пара..."

Борис Цветков, общински съветник от Коалиция за България, заяви, че се надява здравият разум да надделее и да се вслушат в недоволството на стотиците хиляди столичани.

"От години се източват милиони левове в градския транспорт. Никой столичанин не иска още едни заплати да издържа", допълни още той.

Зафир Зарков от ГЕРБ, който е и член на транспортната комисия към Столичния общински съвет, определи протестните настроения срещу вдигането на цената на билета като популистки. Според него "има последователна политика по отношение на транспортния сектор. Имаме оптимизация на разходите в столичен градски транспорт. Важно е да се знае че има увеличение на персонала с контролни функции. Има какво да се желае. Важно е и служители на МВР да се включат в този процес."

Стефан Марков от ДБГ уточни, че от днес (13 април) ще има група, на която ще се реши как се гласува. Той допълни, че може да коментира разрастването на щата в Центъра за градска мобилност и заяви, че възнагражденията на някои от многочисленото ръководство е повече от това на кмета на София. Според него трябва да се мисли за цялостна реформа , а не на парче.

Припомняме, че вчера (12 април) ДСБ-София призова общинските съветници от Реформаторския блок да не подкрепят доклада, с който Столична община обосновава увеличението на билета за градския транспорт на 1,60 лв.

На 14 април Столичният общински съвет ще гласува вдигането на цената на еднократния билет за градския транспорт. Едно е сигурно - дали ще струва 1.20 лв., както се говори, или ще бъде приета исканата от Центъра за градска мобилност (ЦГМ) цена от 1.60 лв., ще се разбере на 14-ти. Със сигурност обаче тя няма да остане каквато е сега – 1 лев.

Намерено е тялото на 20-годишно момче, обявено за издирване

Сигнал за намереното тяло на млад мъж в мазе на жилищна сграда в ж.к."Младост 3" е подаден малко след 17 часа днес. На място веднага ...

Някои от общинските съветници вече се оплакаха от начина, по който беше анонсирано исканото увеличение на цената от ЦГМ. Интересна е и скоростта, с която се придвижва промяната на наредбата за превозните документи, където се определя цената на билета.

Миналия понеделник докладът заедно с предложението за промяна на наредбата, която урежда и превозните документи, беше разгледана в транспортна комисия и докладът за вдигане на цената беше приет изцяло с гласовете на общинските съветници от ГЕРБ. Шест души гласуваха "за", двама бяха "против" и двама се въздържаха. Репортер на Actualno.com поиска доклада на ЦГМ с обосновката за цената на билетчето, но му беше отказано.

Подобен е резултатът и след проведената комисия по финанси, където този доклад отново е минал с гласовете на ГЕРБ. В комисията по общинска икономика и собственост се е повторило гласуването. Тази седмица се повтаря същото при второ гледане на тази точка, както се прави, когато се променят наредби.

По приетата наредба само областният управител има власт да наложи вето, след което ще има 14-дневен срок, в рамките на който гражданите на София могат да обжалват пред Административен съд и ще стане ясно дали от 1 май ще се поздравим с нова цена на билетчетата за градски транспорт.

Общинският съветник Симеон Славчев посочи, че политическа група 5 и Движение 21 са възразили срещу начина, по който е обявено желанието за вдигане на цената на билета от Центъра за градска мобилност. „Трябваше анализът първо да бъде гледан в транспортна комисия и Общинският съвет или транспортната комисия да дадат пресконференция, на която да бъде направен този анализ. Колегите направиха точно обратното, което взриви общественото мнение”, коментира той.

Маринов: Нито един управител на дискотека не ни се е обаждал за съмнения за дрога

Предполагам, че ще има дисциплинарна проверка и този курсант няма да продължи обучението си в Академията на МВР. Така шефът на СДВР Мла...

На същото мнение е и общинският съветник от АБВ Тодор Цанев. “Необяснимо за мен е членовете на транспортна комисия да получават информация от медиите за случващото се в дружество, което е подчинено на Столичен общински съвет - ние сме техен принципал. И тук е първият и голям спор от многото, които ще следват по тази тема с управляващите от ГЕРБ - какъв трябва да бъде подходът за прокарването на една политика, защото в изказвания и кметът Фандъкова спомена, че това е политически въпрос”, коментира той.

Транспортна комисия впрочем все още не е гледала анализа на ЦГМ. Витаят само някакви неща във въздуха. “Няма как да подкрепим такова драстично увеличаване в цената на билетчето. Аргументите, които се дават, не са аргументи. Да се вдигне цената, за да се стимулират хората да ползват повече карти и да се бори общината с гратисчиите, не е мотив и теза”, обясни Славчев.

Преди две години, отново в коментар за лошите икономически резултати на Центъра за градска мобилност, се говореше за цена на билета от 1.20 лв. При наличие на намаляване на цената на горивата, намаляване на цената на природния газ с 23%, не е ясно как така изведнъж се оказа, че цената трябва да бъде 1.60 лв. Не е вярно, че в направеното предложение и в доклада има икономическа обосновка. Обосновката звучи така - трябва да има увеличение, защото е нужно. Няма никакви критерии и никакви числа, посочва общинския съветник от БСП Милка Христова.

Още нещо - кой изчисли, че точно 15 млн. лв. не достигат и кой изчисли, че тези пари ще бъдат събрани непременно от тези 15% софиянци. Аз имам други разчети - твърди се, че гратисът в градския транспорт е около 10%, неофициално наблюдение на различни институции показва, че гратисът е 20-25%. Овладяването на гратиса ще направи излишно увеличаването на цената на билета, добави Христова.

Центърът за градска мобилност само за миналата година увеличи числения си състав с 200 души и в момента наброява 1220 служители.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София