Борис Бонев предлага да се следи в реално време недостигът на места в градините

1833
Борис Бонев предлага да се следи в реално време недостигът на места в градините
Снимка: Спаси София

Общинският съветник Борис Бонев внесе доклад в Столичния общински съвет, адресиращ острия недостиг на места в яслените и градинските групи в София. В докладът си той предлага да бъде изготвен ясен план за действие, включващ последователни стъпки и комплексни решения на проблема, който продължава да се задълбочава въпреки обещанията на управляващите.

На първо място докладът предлага следене на недостига на места в реално време, което ще покаже в кои райони има най-сериозен недостиг и ще позволи адекватно планиране на инвестициите. „В момента Общината няма точна представа в кой район на София има най-голям недостиг, което принуждава управляващите да работят на сляпо. В ситуация на ограничен ресурс за инвестиции в нови детски заведения това е недопустимо. Всяка отговорна община трябва да инвестира приоритетно именно в райони с най-сериозен проблем.“ – разказва за мотивите си Борис Бонев от Спаси София.

От организацията предлагат също преустройство на вече съществуващи сгради в детски заведения. Според Бонев, необходимо е да се идентифицират и сгради, строени за детски градини, но ползващи се в момента като сгради за администрацията, и те да бъдат преустроени обратно в детски заведения. Такива сгради има в Младост, Изгрев и Люлин, например, и тяхното преустройство би спомогнало недостигът да бъде намален в къси срокове.

На ниво комисия: Държавата ще плаща, ако детето ви не влезе в детска градина

Парична компенсация ще получават родителите на деца от 3-годишна възраст до първи клас, ако не са приети в държавна или общинска детска...

В предложението си до Общинския съвет, Бонев предлага и план за строителство на нови детски заведения, наблюдаването на новостроящия се жилищен фонд и съпоставянето му с реалния капацитет на социалната инфраструктура във всеки район, както и строг контрол и по-добро управление на ремонтите на детски градини и ясли. „Имаме сериозен проблем, при който над 10 хиляди деца са останали без места в детските заведения на София. Няма как да го решим, ако нямаме ясен план за действие с конкретни срокове, строг контрол и отчетност пред обществото за свършеното и предстоящото.“ – аргументира се независимият общински съветник.

„От няколко месеца работим усърдно по този подробен доклад, защото негативните икономически и социални последици, предизвикани от недостига, са сериозна пречка за нормалния живот на софиянци особено в сегашната кризисна ситуация. Това е задълбочаващ се проблем, чието решение е отлагано с години. Време е да започнем работа по дългосрочното му и комплексно разрешаване“, заяви Борис Бонев от Спаси София. По думите му, причините за недостига се коренят в неадекватното градско планиране, от една страна, и лошо управление и организация на вече съществуващия сграден фонд, от друга.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Община Елин Пелин отчете достойно представяне по състезание за безопасност на движението

Съдът отложи делото за изборите за кмет на София

Спират парното в София

Тестват сирените в София на 1 април

Община Самоков получи финансиране на проект за подмяна на водопроводната мрежа

Започна изкърпването на улиците в Самоков

С гласовете на ГЕРБ-СДС: Приеха бюджета на София

След взаимни обвинения: Спират сделките с имоти в "Южния парк" в София

Терзиев обеща по-високи заплати на медицинските сестри в училищата и градините

Васил Терзиев към протестиращите синдикати: Разбираме ви

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София