Борис Бонев: Ремонт като в Западен парк заплашва Борисовата градина

8542
Борис Бонев: Ремонт като в Западен парк заплашва Борисовата градина
Снимка: БГНЕС

В пост във Facebook общинският съветник Борис Бонев съобщава, че ремонт като в Западен парк заплашва Борисовата градина. Днес по негово предложение е решението е на столичната комисия по случая е било отложено.

За проблемите в ремонта на Западен парк ВИЖТЕ ТУК.

Ето и разказаното от Бонев:

"По мое предложение взимането на решение за ремонт на Борисовата градина в комисията по екология беше отложено. Представеното предложение е абсурдно и предвещава същата катастрофа, която се случва с ремонта на Западен парк. Основните проблеми са:

🛑 Докладът внесен от зам. кмета по екология г-жа Йоана Христова ясно казва, че администрацията иска разрешение от СОС да кандидатства за финансиране. Същевременно стана ясно, че администрацията вече си е кандидатствала още на 31-ви декември... На практика СОС трябва да действа като гумен печат за управлението на Йорданка Фандъкова - Yordanka Fandakova

❌ Без влязъл в сила ПУП се отпускат 12 млн. лв за ремонти, които могат да бъдат в разрез с ПУП-а, когато той стане активен

📢Не са проведени обществени обсъждания и хората не са запознати с предвидените реконструкции

💲 Не бяха представени конкретни количествени сметки. Въпреки, че има примерен бюджет, сметнат до стотинка, подробности не бяха дадени, откъде идват тези суми и за какво точно ще отидат

▶ Кандидатстването се случва само и единствено, защото има едни пари за усвояване, а сроковете по програмата приключиха. Тоест не е важно проектите да са обмислени и най-стойностни, а просто да се леят пари

ℹ Не стана ясно, при положение че по същата мярка има възможност за финансиране на ремонти на междублокови пространства и изграждане на обществени паркинги, защо администрацията не е подготвила проекти за такива, а се наливат пари в парк, който поне изглежда сносно.

Случващото се с един от най-знаковите райони на София е недопустимо. Липсата на прозрачност стана практика на работа на зам. кмета по екология Йоана Христова. Заедно с колегите от Спаси София многократно сме ѝ искали оставката, но явно нито тя, нито кметът се трогват от безобразията, които се вършат. Убеден съм, че скоро това ще се промени!"

С позиция по казуса излизат и от "Спаси София", които призовават да се даде гласност на случая. Ето споделеното от тях във Facebook:

"Борисовата градина я чака голям ремонт за 12 млн. лв. - без влязъл в сила ПУП и без адекватна обосновка. Не само това, но с внесения от зам. кмета по екология Йоана Христова доклад се иска разрешение за кандидатстване за финансиране, но на комисията стана ясно, че Общината ВЕЧЕ е кандидатствала без необходимото разрешение от общинския съвет. На практика, ГЕРБ искат СОС да действа като гумен печат на управлението на кмета Фандъкова! Очевидно е, че единствената причина за този проект е наличието на едни европари, които трябва да бъдат усвоени. Това предвещава нова катастрофа, каквато вече трета година наблюдаваме в Западния парк – само че този път в най-емблематичния столичен парк, паметник на градинското изкуство, защитен със закон.

Спаси София иска обяснение за поредното отлагане на ремонта на Западен парк

"Ремонтът на Западен парк се отлага за 2021 година! Това е 4-тият "краен срок" за този изстрадал парк, чийто ремонт започна през май 20...

Ето част от съществените проблеми, заради които се опасяваме за бъдещето на Борисовата градина:

❌Без одобрен ПУП не може да се прави ремонт, защото ще налеем 12 млн. в проект, който ще бъде в разрез с него

🛑ПУП-ът за Борисовата градина чака на трупчета 8 месеца след общественото обсъждане

🍀Защо се ремонтира част от Борисовата градина в сносно състояние, докато Княжеската градина и градинка Рила тънат в разруха, а парковете Източен, Въртопо и Кукуряк се отлагат с десетилетия?

👎С проекта няма да се ремонтират Братската могила и обелискът, които са важната и уникална от архитектурна и паркова гледна точка зона в тази част на Борисовата градина? Независимо кой какви политически и идеологически схващания има!

Защо Западен парк в София изглежда така? (ВИДЕО)

От "Спаси София" днес изпратиха позиция до медиите, в която питат ръководството на Столичната община какво се случва с ремонта на Запа...

⁉Защо зам.-кметът по екология тихомълком е подал проекта за финансиране от ЕС, без да уведоми СОС (който трябва да ѝ разреши това!) и без обществено обсъждане?

❓Защо двугодишният ремонт ще бъде даден за "инженеринг"?

Вместо Общината да определи параметрите на строителството, отново се върви по пътя на злополуката "Западен парк" и пак можем да получим изначално сгрешен проект.

Същият екип, който доведе ремонта на Западен парк до кошмар без край, сега иска да ремонтира Борисовата градина. Г-жо Йорданка Фандъкова - Yordanka Fandakova, градината е ключовият парк и част от паметта на София, а не опитно поле за калинки. Когато единственият мотив е усвояване на пари, а проектът минава без никакво обществено обсъждане - резултатът е предвидим. Призоваваме Ви да заставите зам.-кмета по екология Йоана Христова, коренно да промени начина, по който насила и тайно е решила да прокара проекта в разрез със здравия разум. Градът ни има нужда от умно инвестиране, не усвояване на милиони!"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Празничен Великденски концерт ще се проведе пред новостроящия се храм „Св. Патриарх Евтимий“ в София

Важна крачка: Увеличават с 30% заплащането в детското и училищно здравеопазване

Зам.-кметът на Самоков Люба Кленова: Важно е да помним постиженията на нашите сънародници и да мечтаем за повече

В община Елин Пелин ще се проведе концерт-спектакъл "Остави следа"

Няма как, май ще е по-скъпо: Княжеският дворец в София се нуждае от спешен авариен ремонт (СНИМКИ)

Ново метро от станция "Люлин" до околовръстния път на София. Колко ще струва?

Васил Терзиев: Призовавам всички да събират разделно

Борис Бонев: Заварваме една община, която 20 години е управлявана като бащиния от ГЕРБ

Столична община търси кой да изгаря отпадъците ѝ на половин цена

Започва строителството на нов паркинг на летище София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com