Борис Бонев: Скандален ремонт на завишени цени се прави в гараж в Дружба

4263
Борис Бонев: Скандален ремонт на завишени цени се прави в гараж в Дружба
Снимка: Спаси София

Общинският съветник Борис Бонев внесе сигнал до Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) с искане за извършване на проверка на спорна обществена поръчка. Става въпрос за ТОЗИ СЛУЧАЙ!

"Настоявам тази поръчка да бъде спряна незабавно и АДФИ да извърши пълен одит на ремонта, който се финансира с парите на софиянци. Злоупотребите с обществените поръчки на завишени цени са запазена марка на управлението на г-жа Фандъкова и коалицията ГЕРБ-ВМРО, която предлага този доклад", коментира Борис Бонев.

Бонев алармира, че Столичният автотранспорт е сключил договор за ремонт на панелно общежитие за близо 3 млн. лв. или по 1852 лв./кв.м. (950 евро/кв.м.). Въпреки тежкото финансово състояние на дружеството, общежитието в автобусен гараж Дружба ще се ремонтира основно на цени, завишени по няколко пъти над пазарните.

"Стойността на практически всички материали е завишена многократно. От топлоизолацията, която ще плащаме 4–5 пъти над пазарните цени, през тоалетните, радиаторите и ламината – от 2 до 4 пъти по-скъпо, та чак до дюбелите и розетките, чиито стойности достигат над 10 пъти цените на дребно", разказва Борис Бонев, независим общински съветник, издигнат от "Спаси София".

Градските активисти питат защо директорът на общинския "Столичен автотротранспорт" Слав Монов е сключил договор и е позволил да започне ремонтът, преди за него да бъде осигурено финансиране. Със започването на ремонт за милиони, той е вързал ръцете на Общината, която в момента се чуди откъде да намери тези пари, за да спаси главата на директора на общинската фирма, смятат от "Спаси София".

Манипулиран вот на общинската програма "София избира" - да или не?

Градските активисти от "Спаси София" показаха данни, които пораждат сериозни съмнения за честността и легитимността на вота в общинска...

"На какво основание г-н Монов е сключил договора и е започнал строеж, като цените са толкова високи? За ремонт на панелно общежитие плащаме цена по-висока от тази на нова жилищна сграда от висок клас", казва Бонев.

От "Спаси София: казват, че са направили сравнение с друг ремонт – този на трамвайното трасе по бул. "Цар Борис III", който е далеч по-сложен, и то също поражда множество въпроси. "Излиза, че цената на труда, строителната техника и разходите за доставка са далеч по-високи за обикновен ремонт на сграда, отколкото за сложен ремонт на трамвайно трасе от над 7 км.", сподели Стефан Спасов, строителен експерт от екипа на Спаси София. Той добави, че начислените разходи върху доставката в количествено-стойностната сметка на общежитието са 100%. "Това означава, че за всеки елемент, използван в строежа, се плаща двойна цена заради доставката му. Няма логично обяснение за тази огромна разлика в цените на двата обекта.", подчерта Спасов.

"Разликите са наистина стряскащи. При анализ само на 18 от над 400 позиции в количествената сметка, разликата между предложените и пазарните цени е над 150 000 лева. Отговорността за това безобразие носи и вносителят на доклада, който вече две седмици не дава обяснение за високите цените, въпреки публичното му обещание да го направи", казва Борис Бонев.

Докладът с искане за отпускане на средства е внесен от Карлос Контрера, общински съветник от ВМРО, но беше временно оттеглен след публикация на Спаси София за завишените цени. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Въпроси за двойни стандарти заради секретаря на Столична община

Празничен Великденски концерт ще се проведе пред новостроящия се храм „Св. Патриарх Евтимий“ в София

Важна крачка: Увеличават с 30% заплащането в детското и училищно здравеопазване

Зам.-кметът на Самоков Люба Кленова: Важно е да помним постиженията на нашите сънародници и да мечтаем за повече

В община Елин Пелин ще се проведе концерт-спектакъл "Остави следа"

Няма как, май ще е по-скъпо: Княжеският дворец в София се нуждае от спешен авариен ремонт (СНИМКИ)

Ново метро от станция "Люлин" до околовръстния път на София. Колко ще струва?

Васил Терзиев: Призовавам всички да събират разделно

Борис Бонев: Заварваме една община, която 20 години е управлявана като бащиния от ГЕРБ

Столична община търси кой да изгаря отпадъците ѝ на половин цена

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София