Булевард "Македония" - може ли да изглежда по европейски? (СНИМКИ)

18630
Булевард "Македония" - може ли да изглежда по европейски? (СНИМКИ)
Снимка: Спаси София

Идеята на неправителствената организация „Спаси София“ за различен, зелен изглед на бул. „Македония“ в София вече е факт на проектно ниво, съобщиха от НПО-то.

Проектът е изготвен предвид предстоящата реконструкция на бул. „Македония“ и залага изцяло на концепцията „градски парк“. Според НПО-то проектът им може да се реализира предвид големината на мястото, което ще се реконструира – над 20 000 квадратни метра, с 410 метра дължина и 49 метра ширина.

Елементите, на които залага проекта, са пет – за пешеходци, за автомобили, градски транспорт, велосипедисти и кръстовища.

Графика: Спаси София

По отношение на пешеходците „Спаси София“ залага на „интимни и изолирани градски оазиси, обградени с много зеленина и с много пейки и места за отдих. Тротоарите ще бъдат разширени.

Графика: Спаси София

За автомобилите основната мисъл е ясно обозначени и широки паркоместа, вместо „сегашните кални площи“.

Графика: Спаси София

За градския транспорт основната идея са „зелените релси“. Така ще бъде намален значително шумът от трамваите, убедени са от „Спаси София“. Освен това „зелените релси“ ще са естествена преграда, ако някой ватман реши да кара по-бързо от позволеното, казват от НПО-то.

Столичани спечелиха, връщат трамвай №6

Една от големите битки на гражданското общество в София е спечелена. На среща межу г-жа Йорданка Фандъкова и екипът на гражданската орг...

Графика: Спаси София

За велосипедистите неправителственият проект предвижда отделна и ясно обозначена двупосочна алея, широка 3 метра. Тя ще бъде изцяло отделна от останалите участници в движението – пешеходци и автомобили.

Относно кръстовищата в участъка, който обхваща проектът, „Спаси София“ предвижда „повдигане на настилката“, така че всички участници в движението да са „на едно и също ниво“.

От „Спаси София“ не пропускат да посочат и какъв е проектът на Столична община за реконструкция на бул. „Македония“. Описанието е категорично – нов „огромен паркинг“. „Централната част от булеварда, където преминават трамваите ще бъде напълно недостъпна и неизползваема за пешеходците, а основният фокус на реконструкцията – зеленото трамвайно трасе ще остане скрито от погледа. Проблем има и за велосипедистите: вместо велоалеята да бъде изпълнена по права линия от началната й точка при Руски паметник, тя пресича трамвайното трасе правейки ненужни чупки и създавайки нови конфликтни точки с пешеходци и трамваи”, казват от „Спаси София“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com