Чие дело е златната арка на пл. "Александър Невски", с която всички се подиграват?

16132
Чие дело е златната арка на пл. "Александър Невски", с която всички се подиграват?
Снимка: БГНЕС

Кой е създателят на т. нар. "Златна арка" пред "Св. Александър Невски" с надпис "Светлината в нас", заради която се завихриха хиляди сюжети в социалните мрежи и отвсякъде по нейн адрес валят подигравки?

Не стана ясно в резултат от много старателно търсене в сайта на Столична община, нито от публикувана заповед или одобрение на главния ѝ архитект за преместваемите обекти в пространството между храмовете "Св. Александър Невски" и "Света София". Истината лъсна от съобщение на самите организатори на кампанията "Светлината в нас", публикувано в sofia.plays.bg. Именно чрез тази платформа е обявено събитието със запалването на коледните светлини в столицата на 1-ви декември. От него става ясно, че кампанията "Светлината в нас" се реализира от Столична община с финансовата подкрепа на две известни компании в България.

"Дизайнът и реализацията са дело на Фондация "Колективът", креативния директор Владимир Герасимов и сценовграфите Ева Вентова и Заря Врабчева", сочи още информацията от организаторите.

"През празничния месец площадът ще е преобразен с временен дизайн от градски активисти и артисти, който цели да се изпробват варианти за дългосрочно оживяване на знаковата зона. Кампанията, посветена на светлината в хората и символите на града, включва специално коледно събитие на 20 декември и традиционния концерт за посрещане на Нова година, организиран от Столичната община. По улица "Оборище" от ул. "Г. С. Раковски" до храм "Свети Александър Невски" посетителите могат да разгледат 37-те приказни живи "Елхи на таланта", украсени със 7400 коледни играчки, 500 метра гирлянди и близо километър светлинна украса - дарителска инициатива на Фондация "Стоян Камбарев", гласи още съобщението.

От друго съобщение на фондацията "Колективът" става ясно, че в Русе днес организират рожденственски фестивал с название "Светлината в тъмнината".

"Очаквайте богата културна програма с артисти от цялата страна, чиято музика ще ни предразположи да останем навън, за да се насладим за по-дълго на вкусната храна и греяно вино, приготвени от местни таланти. Замислили сме зони с магичен дизайн, базар с ръкоделни изкуства, благотворителни инициативи, творчески работилници за деца и множество източници на светлина, цвят и топлина!", допълва известието.

Там съорганизтори на събитието, освен тази фондация, са "СъГраждани", "Градоред", "РусчукБГ" и други русенски организации. А мястото е пространството между ул. "Александровска" и бул. "Цар Освободител".

Повече за фондация "Колективът"

Тя е създадена през 2020 г. от 32-годишния Мартин Янков. Нейните цели са развитие на градската среда, общественост и култура в България; иницииране, подкрепа и участие в проекти за съхранение и развитие на културно–историческото наследство; подпомагане развитието на туризма; развитие на активно гражданско общество; обмен в областта на културата, науката и изкуството.  

През последната година персоналът в нея наброява от двама до седмина служители. За последно – през септември месец са осигурени петима души.

НПО-то има спечелени два проекта пред фондация "Америка за България". Единият е "Създаване на туристическа атракция", който трябва да е изпълнен в края на 2021 г. срещу сумата от 15 000 лева. Вторият е "Реките на града – Русе 2022" със стойност 50 000 лв. и срок за изпълнение – март месец тази година.  

Собственикът на фондацията Мартин Янков има регистрирана и еднолична фирма "100 стола" с дейност реклама, организация на събития, PR и комуникация, опериране на барове и др.

Още за Св. Александър Невски: 

Няма да се паркира около "Св. Александър Невски", въвеждат пешеходна зона

Храм "Свети Александър Невски" е без осветление от месеци

Руският патриарх Кирил призова православните да защитят отечеството си като Александър Невски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Георги Георгиев: Столичната община се превръща в банкомат на ПП и на техните роднини

Откриха обновения Дом за стари хора в Ковачевци

Метрото в ж.к. "Люлин" с две нови станции

Незначителни разминавания: Съдът с допълнителна експертиза по делото за кметските избори в София

Работна среща по въпросите за сигурността се проведе в община Костинброд

Отново заговориха за синя зона в неделя

Вечното дерби може да спре движението в центъра на София в събота

Бус лента и велоалея: Какво предвижда проектът на бул. „Патриарх Евтимий"

Бившият столичен зам.-кмет Евгени Крусев осъди прокуратурата за ремонта на "Граф Игнатиев"

ГЕРБ-СДС иска оставки в Столична община заради договори тип "семеен бизнес" (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София