Читалища в Самоков получиха необходимото им техническо оборудване

1397
Читалища в Самоков получиха необходимото им техническо оборудване
Снимка: Община Самоков

Читалищата в община Самоков получиха озвучителна техника, компютри и офис оборудване по проекти, одобрени и финансирани по мерки чрез Стратегията на МИГ – Самоков.

Стремежът на Община Самоков по общинските мерки към стратегиите на Местната инициативна група и Местната инициативна рибарска група е средствата да се инвестират в малките населени места. В случая читалищата по селата са културните средища, които поддържат културния и социалния живот в селото.

Община Самоков ще се включи в инициативата "Пролетно почистване 2023"

Тази година инициативата „Пролетно почистване 2023“, организирана от Община Самоков, ще продължи един месец и ще се провед...

По мярка „Инвестиции за публично ползване в инфраструктурата за отдих, туристическа информация и малка по мащаб туристическа инфраструктура“ от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г., 17 читалища в селата /Алино, Доспей, Драгушиново, Ново село, Маджаре, Рельово, Ярлово, Ковачевци, Поповяне, Райово, Клисура, Марица, Радуил, Продановци, Говедарци, Бели Искър, Мала църква/ и читалище „Любословие” – Самоков получиха различни видове техника и оборудване. Чрез тях значително ще се подобри работата на културните институции и ще се обезпечи голяма част от дейността им. Закупени са 15 озвучителните системи, които включват колони, миксери и микрофони. Те ще бъдат използвани за читалищни мероприятия и изяви, което ще спести и от средствата за издръжката. За осигуряване на по-добри условия в салоните на читалищата в селата са закупени 11 инвенторни климатици и 11 колонни климатици. По този начин в зимните месеци, при различни изяви, ще бъде по-топло и уютно. За обезпечаване работата по подготовка на читалищна документация, регистри и др., чрез проектите са осигурени 15 настолни компютри и 11 лаптопи. По спечелените проекти част от читалищата получиха и мултимедийни проектори с екрани. Така те ще могат да оформят посетителски центрове, както и да подпомогнат дейността на самодейците. По проекта е закупено и доставено офис оборудване, което включва посетителски столове, маси, бюра, офис столове и стелажи за библиотеките. С тях ще се осигурят по-добри условия за местните читалищни дейци да развиват дейността на читалището и да разнообразяват културния и социалния живот в малките населени места.

Ежегодно Община Самоков разпределя субсидия между всички 26 читалища, в зависимост от субсидираните бройки, с което се осигурява издръжката и финансирането на културните им календари.

Зам.-министър на образованието награди баскетболистки от Самоков, спечелили Световното ученическо първенство

Зам. министърът на образованието и науката Мария Гайдарова посети ПГ „Константин Фотинов” и остави подаръци – поздрав...

През тази година ще се реализират още няколко инфраструктурни проекти по Стратегията на МИГ – Самоков. В Говедарци ще бъде направен Туристически информационен център в къщата на Мара Малеева, като се направи ремонт и ще се постави ново обзавеждане. В Доспей ще се изгради Културен дом в сградата на бившата здравна служба.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Кметът на Костинброд стана член и на Регионалния съвет за развитие на Югозападния район за планиране

Кметът на Костинброд стана член на Сдружението на Югозападните общини

Първото лицензирано такси започва работа в Костинброд (СНИМКИ)

Георги Георгиев: Не може София да има Фейсбук кмет

ГЕРБ поиска изключването на Благовест Георгиев от Комисията по транспорт в СОС

Контрера призова Терзиев да направи 2 май неучебен ден за територията на Столична община

Заместник-кметът на София по строителството подаде оставка

Ето кога ще се проведе фолклорният фестивал "Лазарица" в Елин Пелин

Кметът на София Васил Терзиев обяви 2 май за неучебен ден

Паркоместа и велоалеи: Какво става на бул. "Патриарх Евтимий" и бул. "Витоша"?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com