Да преименуваме ул. "Граф Игнатиев" - защото той има пръст в обесването на Левски

9007
Да преименуваме ул. "Граф Игнатиев" - защото той има пръст в обесването на Левски
Снимка: БГНЕС

Независимият общински съветник Методи Лалов внесе доклад за преименуване на столичната улица "Граф Игнатиев" на ул. "Свободна Украйна". Пред Actualno.com той заяви, че споровете за личността и политиката на руския дипломат, спрямо България са спорни.

"Налага се името да се смени, защото става дума за личност, която исторически е компрометирана. Става въпрос за човек, който е работил против националните интереси на България, тъй като е известно, че той е бил посланик на Русия по времето на Османската империя. Граф Игнатиев има отношение и към обесването на Апостола на свободата Васил Левски", заяви Лалов.

"Граф Игнатиев е човекът, който участва в определянето на състава на съда, който осъжда Васил Левски на обесване. Хората, които са били в този състав, са били определени под негово давление. Избрани са били хора, които да осъдят Левски на смърт. Това е абсолютно под давлението на имперската политика. Русия не е искала да има силна славянска държава в границата на Екзархията в този край на света".

Лалов обясни и защо предлага новото име на улицата да е "Свободна Украйна".

"Предложих наименованието да бъде "Свободна Украйна", защото наименуването трябва да бъде в конкретен исторически контекст. Днес имаме война, човеконенавистна, агресивна, водена от Владимир Путин в Украйна. Смятам, че чрез това наименование ще дадем нашия глас на солидарност към един, в случая, поробен народ. Украинците са подложени на репресия за това: Свобода и Украйна си вървят ръка за ръка", обясни общинският съветник.

Методи Лалов заяви, че не очаква да бъде позакрепен от всички общински съветници.

"Не става въпрос за русофили и русофоби, става въпрос за историческа истина и възстановяване на историческата справедливост. Това наименование на тази улица е руска пропаганда. Граф Игнатиев е представян като една от видните личности, работили за националните интереси, което не е вярно. Не искам в центъра на София да има наименование на улица на подобна историческа личност. Графът има място в учебниците по история, разбира се, че трябва да бъде изучаван, но името му да бъде споменавано всеки ден е недопустимо", коментира Лалов.

По думите му, вероятно предложението му ще бъде най-яростно атакувано от представителите на БСП в местния парламент.

"Предложението няма да бъде подкрепено поради идеологически и политически причини. Аз се надявам всички да се обединят около това името да се смени, а как ще се казва да бъде втора тема. Историята за съжаление се търгува много често двояко. По различен начин от БСП са царе на тези неща, но въпреки всичко, нека да се задълбочат малко в историческите справки – нека да проучат личността на Граф Игнатиев. И нека Левицата престане да бъде причина за разделени в обществото", коментира той.

Общинският съветник добави, че няма нищо против Русия като държава.

"Украйна е под ботуша на Путин. Нека хората да знаят: нямам нищо против Русия, нейната култура, наука, руския народ, всички те заслужават уважение. Това което обаче прави Путин и неговото управление е агресия. Това е избиване на един народ, това е погазване на международния правов демократичен ред по недопустим начин. Смяната на името на улицата със "Свободна Украйна" ще е историческо. Нека се помни", подчерта Лалов.

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 21.03. - Бежанският поток не секва

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

ГЕРБ поиска изключването на Благовест Георгиев от Комисията по транспорт в СОС

Контрера призова Терзиев да направи 2 май неучебен ден за територията на Столична община

Заместник-кметът на София по строителството подаде оставка

Ето кога ще се проведе фолклорният фестивал "Лазарица" в Елин Пелин

Кметът на София Васил Терзиев обяви 2 май за неучебен ден

Паркоместа и велоалеи: Какво става на бул. "Патриарх Евтимий" и бул. "Витоша"?

Общински съветник твърди, че е бил нападнат посред бял ден в София

Карлос Контрера: Кризата с боклука на София се задълбочава

Продължава пролетното почистване на Самоков (СНИМКИ)

Променят движението по столичния бул. "Патриарх Евтимий"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com