„Демократична България“ е против разширяването на сметището в Долни Богров

4743
„Демократична България“ е против разширяването на сметището в Долни Богров
Снимка: Pixabay

Общинските съветници на „Демократична България“ в София се обявиха срещу разширяването на капацитета на сметището в с. Долни Богров, така че да приема три пъти повече боклуци. Те подкрепят протеста на жителите на кв. Челопечене и Долни Богров за изпълнение на ангажиментите от Столична община.

Съветниците смятат, че депото за отпадъци е вредно за хората и за цялата екосистема в района. „Това е история на отпадъци, неизпълнени политически обещания, управленска безпомощност, бюрократска арогантност и чувство за безнаказаност. И краят й далеч не се вижда. А всичко трябваше да приключи много бързо“, коментира Симеон Ставрев, общински съветник от „Демократична България“.

Фандъкова отрече, че в Долни Богров се заравя РДФ гориво

„Манолова е чула част от истината, но може би не знае, че имаме разработен проект за изграждане на инсталация, с използване на РД...

Вятърът в Челопечене и близките квартали на София ежедневно разнася нетърпима миризма от създаденото през 2012 г. депо за отпадъци в Долни Богров. То трябваше да бъде закрито три години, след като започне работа заводът за механично-биологично третиране (МБТ) на отпадъци. Сметището трябваше да се превърне в парк с 80 000 дървета. Вместо тях жителите на квартала получиха приблизително толкова тона отпадъци допълнително.

Сега Столична община иска да прокара инвестиционно предложение за увеличаването на капацитета на депото и вместо 54 000 тона отпадъци годишно, да може да приема 146 000 тона годишно.

„Това е поредното доказателство за пълната неспособност на Столична община да се справи с управлението на отпадъците в града. Целият модел на управление на отпадъците в София е порочен“, се казва в декларации на съветниците.

Един от основните проблеми е, че заводът за МБТ вместо да преработва, произвежда отпадъци. Те са значително повече, отколкото е според комплексното му разрешително. Трупането на тези допълнителни количества Столична община се опитва да узакони с инвестиционното си предложение. Девет години по-късно след откриването на завода обемът на сметището в Долни Богров отдавна е надвишен.

Фандъкова отрече, че в Долни Богров се заравя РДФ гориво

„Манолова е чула част от истината, но може би не знае, че имаме разработен проект за изграждане на инсталация, с използване на РД...

Съветниците откриват в инвестиционното предложение редица неверни твърдения. Сметището е в опасна близост до жителите на Челопечене и не се намира „на отстояние 1,2 км от най-близките населени места“, както се твърди. Спортното игрище е на не повече от 700 м от терена, а общественият парк на квартала – на 650 м. Граничи с обработваеми земеделски земи, които се ползват предимно за добив на селскостопанска продукция за лична консумация.

Допуснати са пропуски за състоянието на повърхностно течащите и на подпочвените води. Река Лесновска е на разстояние само 50 м, а в непосредствена близост са новоизградени санитарно-охранителни зони около тръбни кладенци.

В проекта на Столична община се посочва, че няма да има промяна на инсталацията за изгаряне на биогаз, но приемането на в пъти по-голямо количество отпадък неминуемо ще наложи такава промяна.

„Ние от „Демократична България“ работим за изграждане на съвременна системата за сметосъбиране и оползотворяване на отпадъци на база на принципите излизане на отпадъците от анонимност, разделно събиране при източника и „замърсителят плаща“, се казва в становището на съветниците.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Зам.-кметът на Самоков Люба Кленова: Важно е да помним постиженията на нашите сънародници и да мечтаем за повече

В община Елин Пелин ще се проведе концерт-спектакъл "Остави следа"

Няма как, май ще е по-скъпо: Княжеският дворец в София се нуждае от спешен авариен ремонт (СНИМКИ)

Ново метро от станция "Люлин" до околовръстния път на София. Колко ще струва?

Васил Терзиев: Призовавам всички да събират разделно

Борис Бонев: Заварваме една община, която 20 години е управлявана като бащиния от ГЕРБ

Столична община търси кой да изгаря отпадъците ѝ на половин цена

Започва строителството на нов паркинг на летище София

Борис Бонев: Гаражи под НДК с 400 паркоместа стоят неизползваеми

Демонтажът продължава: Премахват опасни плочи от МОЧА

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София