Ето как изглежда новата метростанция "Витоша" (снимки)

7191
Ето как изглежда новата метростанция "Витоша" (снимки)
Снимка: БГНЕС

Новата метростанция "Витоша" в столичното метро бе официално открита. Тя се намира до кръстовището на бул. "Джеймс Баучер" и ул. "Сребърна" и се очаква да привлече още между 15 и 20 хил. души към пътникопотока.

"В нашето метро 1,3 км струва 21 млн. евро, като го умножим по курса са 42 млн. лева. Ако някой ми намери отсечка на метро в Европа под 80 млн. евро км ще го наградим. Обикновено са около 100 млн. евро и нагоре", каза премиерът Бойко Борисов по време на откриването, предаде "Фокус".

София с 12 нови метростанции до 2019 г.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова заяви в ефира на БНТ, че днес трябва да бъде обявена процедурата за избор на изпълнител за нови чети...

"Минах да видя, защото съм мнителен човек и действително е направено много хубаво. Искам да благодаря на всички софиянци и на гостите за търпението, защото сега пак сме разкопали София по диагонал", заяви още той.

По думите на директора на "Метрополитен" инж. Стоян Братоев от метростанция "Витоша" до метростанция "Сердика" се стига за 9 минути, а до НДК - за 7. В пиков час интервалът между влаковете е 6 минути, за непиковите 8-9 минути.

"Прогнозата е, че около 20 хил. души ще ползват метрото, това е перспективното натоварване. Вероятно от днес и първите дни ще започнат да го използват 10-15 хил. души, практиката показва, че постепенно този пътникопоток нараства", обясни инж. Братоев и допълни, че цялото метро ще се използва от над 350 хил. души.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова допълни, че в момента се изпълняват седем километра от третата линия, заедно със седем метростанции. Очаква се до края на годината да започне изпълнението на още пет метростанции, така че през 2019 г. в София да има нови най-малко 12 км метро с 12 метростанции.

Затварят две ленти на бул. "Пенчо Славейков" в София заради строителството на метрото

В София заради строителството на столичното метро се затварят западните две ленти на бул. "Пенчо Славейков" между улиците "Иван Рилски"...

Ето и как изглежда новата метростанция:

Останалите снимки разгледайте в Expert.bg.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София