Фандъкова: За 10 години София коренно се промени

3614
Фандъкова: За 10 години София коренно се промени
Снимка: БГНЕС

Преди 10 години в столицата имаше 10 км метро, сега са 40, а след няколко месеца ще бъдат 52 км. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова пред Дарик радио.

"Очевидно е, че за 10 години градът се промени значително. Промени се атмосферата. Преди 10 години София имаше 10 км метро. Днес те са 40, а само след няколко месеца ще бъдат 52. Това са 42 км. ново метро само за 10 години и това не е просто най-удобният градски транспорт, това е проект, който променя средата, променя града и начина на живот на хората и отношението им към града", обясни тя, цитирана от Агенция "Фокус".

Фандъкова поиска нова оставка - на архитекта на "Младост"

След като през тази седмица столичната кметица Йорданка Фандъкова поиска и получи оставката на ръководителя на строителния контрол към ...

"Преди 10 години депонирахме 100% битовите отпадъци в града. Днес депонираме 15%. Това стана благодарение на изградените инсталации за битови отпадъци, които помогнаха за решаването на един от най-тежките проблеми на града – кризата с отпадъците. Плановете ни са след няколко години да имаме нулеви отпадъци и нулево депониране на отпадъците", добави Фандъкова.

Според нея видима е и промяната в организацията на градския транспорт. "Не е нужно да се връщам 10 години назад, само преди 5 години се возихме в старите "Икаруси" (унгарските автобуси и тролеи Ikarus, б.р.), в който докато валеше дъжд. Днес те са в историята. 90% от автобусния парк на града е с най-високия екологичен стандарт ЕВРО 6", коментира още столичният кмет.

"По улиците на София вече се движат първите 20 електробуса, само след 2-3 месеца ще имаме още 15. Това са превозни средства с нулеви емисии", допълни тя. "25 нови трамвая, първите от десетилетия, 90% подменен тролейбусен транспорт. Това е коренна промяна в обществения транспорт на града, което е най-важната предпоставка за това хората да оставят собствените си автомобили", изтъкна още Фандъкова.

Според нея управлението на София има чувствителен напредък във всички сфери. "Първият от няколко години нов градски парк – "Възраждане", който в момента се разширява, първият аквапарк с минерална вода, обновени са почти всички градски паркове, в момента се работи в "Западен парк".

Новоремонтираната "Солунска" потъна във вода (ВИДЕО)

Новоремонтираната улица "Солунска" в столицата потъна във вода много бързо след като в София заваля проливен дъжд. За случилото се сигн...

"За мен образованието, културата и духовността са наистина това, което променя нагласите на хората, променя отношението към града, съпричастността и отношенията към тях", посочи тя.

"За тези 10 години построихме 90 нови сгради на детски градини, 4 нови училища, в момента строим 10 нови училищни сгради и очаквам следващата година, когато бъдат завършени, да няма училище без физкултурен салон", заяви тя. Фандъкова отчете, че е заварила поне 10 училища, в които децата са играели в класните стаи.

"Заедно с това работим много активно в сферата на културата. С това искрено се гордея, защото аз започнах тази дейност като заместник-кмет по култура. Ние направихме истинска реформа", добави тя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Бившият столичен зам.-кмет Евгени Крусев осъди прокуратурата за ремонта на "Граф Игнатиев"

ГЕРБ-СДС иска оставки в Столична община заради договори тип "семеен бизнес" (ВИДЕО)

След като избяга от катастрофа: Ето как наказаха общинския съветник Благовест Георгиев

Скандали в БСП-София: Кой ще е председател на групата в СОС?

Въпроси за двойни стандарти заради секретаря на Столична община

Празничен Великденски концерт ще се проведе пред новостроящия се храм „Св. Патриарх Евтимий“ в София

Важна крачка: Увеличават с 30% заплащането в детското и училищно здравеопазване

Зам.-кметът на Самоков Люба Кленова: Важно е да помним постиженията на нашите сънародници и да мечтаем за повече

В община Елин Пелин ще се проведе концерт-спектакъл "Остави следа"

Няма как, май ще е по-скъпо: Княжеският дворец в София се нуждае от спешен авариен ремонт (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София