ГЕРБ скочи на Министерството на финансите за парите за София

3768
ГЕРБ скочи на Министерството на финансите за парите за София
Снимка: БГНЕС

ГЕРБ-София изпрати гневна позиция до медиите, след като по-рано днес Министерството на финансите разпространи справка за предоставените на Столична община средства от държавния бюджет. 

Причина за справката от министерството, ръководено от министър Асен Василев, е дебатът между двамата водещи кандидати за кметския стол в София - Антон Хекимян от ГЕРБ и Васил Терзиев от "Продължаваме промяната - Демократична България". По време на дебата Хекимян на няколко пъти обвини съпредседателите на "Продължаваме промяната" Кирил Петков и Асен Василев, че  не са финансирали градския транспорт на София по време на кризата с коронавируса. От министерството обаче изпратиха сумите, които общината е получила.

Реакцията на ГЕРБ

"Много трудно е да се намерят разумни аргументи, с които на софиянци да бъде обяснена, наказателната политика срещу София, водена от държавата в последните две години и половина. Опитите на министър Асен Василев сега, да помогне на кандидата им за кмет Васил Терзиев в търсенето на мотиви, са доказателство за безпомощност и първо публично признание за реваншизма и негативното им отношение към столицата ни", пишат от ГЕРБ. Още: Антон Хекимян: София е икономическият лидер в държавата и ние единствени гарантираме, че това ще продължи

"Скандален е фактът, че по-рано днес Министерство на финансите публикува информация, която беше свалена от медиите за броени минути. По-късно беше разпространена нова позиция, със значително орязана информация", пишат още от партията на Бойко Борисов

Според тях през 2022 г. Министерство на финансите официално отказва искането на Столична община за предоставяне на допълнителни средства за градския транспорт, в следствие на огромния скок на горивата и намаления брой пътници заради пандемията.

"Официалният законопроект за държавния бюджет, внесен от министър Василев, съдържа само ежегодната субсидия по регламент в размер от 15 млн. лв. Предложението на Столична община изобщо не е отразено. Заради това народни представители от ГЕРБ внасят предложение за промяна на средствата. Предложението е обсъдено в Комисията по бюджет и финанси, като против него изказвания правят народните представители от „Продължаваме промяната“ Венко Сабрутев и Искрен Митев, както и вицепремиерът Василев. Предложението е прието само с гласовете на ГЕРБ, „Възраждане“, ИТН и ДПС. Стенограмата от обсъждането е публична на сайта на Народното събрание. Изказванията на премиера Кирил Петков и писмото на Министерство на финансите, с които се предлага вдигане на цената на билета и намаление на интервалите на линиите, вместо предоставяне на средства от бюджета, са коментирани многократно и тях никой не може да отрече", пишат още от ГЕРБ.

Според позицията им единствените целеви средства за изграждане на нови детски градини в София, отпуснати от държавата в последните 3 години, са предоставени с две постановления от правителството на г-н Борисов през 2020 г. Още: Политолози: В дебата между Хекимян и Терзиев най-подготвен бе водещият

Отделно от това, според ГЕРБ, Столична община кандидатства по програми на МОН за изграждане и ремонт на училища и детски градини. Съгласно правилата София има право да предложи по 3 обекта. Одобрено е финансиране единствено за изграждане на две училища в размер на 10 млн. лв. Средства за строителство на нови детски градини не са одобрени.

"Министерство на финансите днес твърди (после изтри), че финансирането на метрото е орязано от служебното правителство през 2021 г. Документите обаче говорят друго. Планът, внесен от вицепремиера Пеканов на 15.10.2021 г. предвижда 360 млн. лв. за софийското метро – общо 9 км през „Подуяне“ и „Слатина“ (вж. стр. 164 и стр. 165). Редактираният план, внесен от правителството на г-н Кирил Петков на 06.04.2022 г. предвижда 217 млн. лв. за 3 км метро през „Подуяне“. (вж. стр. 157 и 158 от плана)", пишат от партията.

Твърдението, че към юни тази година общината има неусвоени средства за капиталови разходи по функция „Здравеопазване“ в размер на 157 млн. лв. приемаме като пожелание. Средства по това перо са 15 млн. лв. и с тях се строят 3 нови сгради на детски ясли", допълват от ГЕРБ и призовават правителството "да спази законовите си задълженията по организация на изборния процес, а не да се превръщат в участник в предизборната кампания".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Георги Георгиев: Столичната община се превръща в банкомат на ПП и на техните роднини

Откриха обновения Дом за стари хора в Ковачевци

Метрото в ж.к. "Люлин" с две нови станции

Незначителни разминавания: Съдът с допълнителна експертиза по делото за кметските избори в София

Работна среща по въпросите за сигурността се проведе в община Костинброд

Отново заговориха за синя зона в неделя

Вечното дерби може да спре движението в центъра на София в събота

Бус лента и велоалея: Какво предвижда проектът на бул. „Патриарх Евтимий"

Бившият столичен зам.-кмет Евгени Крусев осъди прокуратурата за ремонта на "Граф Игнатиев"

ГЕРБ-СДС иска оставки в Столична община заради договори тип "семеен бизнес" (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София