Главният архитект на София даде проект в "Лозенец" за пример за безобразно застрояване

6638
Главният архитект на София даде проект в "Лозенец" за пример за безобразно застрояване
Снимка: БГНЕС

На всички жалби, касаещи строежа на фирма "Артекс" на ул. "Златен рог" в квартал "Лозенец" сме отговорили. Това заяви главният архитект на София Здравко Здравков в отговор на изричен въпрос Actualno.com. Главният архитект говори с нас относно новите правила за реализиране на строежи в София, както и заради конкретни казуси със застрояване, срещу което тръгват граждански протести - като случая в квартал "Стрелбище".

Здравков каза и, че личното му мнение е, че такава сграда няма място в имота, където сега тече строежа. Припомняме, че първоначално проектът беше за 134-метрова сграда, но в крайна сметка тя беше намалена и е на височината на хотел „Маринела“, срещу когото ще бъде издигната.

Граждански протест блокира столичния булевард "Черни връх" (ВИДЕО)

Граждански протест блокира столичния булевард "Черни връх". Движението бе прекъснато и в двете посоки. Протестът се организира за шести...

"За съжаление сме в ситуация на влязло в сила разрешение за строеж, което е влязло в сила в 12 без 5, преди влизане в сила на Общия устройствен план (ОУП) на София към 2006 година. Зоната, която е там, е за средно жилищно застрояване – с кота корниз от 26 метра. При условие, че към (началото на) 2007 година правилата (бел. ред. - на Закона за устройство и застрояване на Столична община) не са важали, се одобрява проект за сграда, висока 134 метра", обясни главният архитект. Той беше категоричен и, че подновяване на разрешително за строеж, какъвто е случаят, не е основание да се гледат правилата, които важат към момента на подновяване.

Отделно Здравков посочи, че проектът на "Артекс" (втора категория) попада в промените от 2017 година на Закона за устройство на територията (ЗУТ), според които валидността на разрешително за даден строеж е 10 години (първа категория, втора кагегория и обекти от национално значение). "Имаме писмо от МРРБ, в което се казва, че разрешителното важи до 2020 година, защото е меродавен актът за откриване на строителна площадка, който се е "случил" през 2010 година", поясни Здравков.

"Друг е въпросът как тази сграда е пусната при застрояване от 100%, без озеленяване, след като към 2007 година действа ЗУТ, където дори за ъгловите имоти имаше изискване за процент задължително озеленяване", многозначителен беше Здравков.

Главният архитект каза и, че е дал достатъчно обяснения по жалби срещу него в прокуратурата. "Казусът е много специфичен, но е един от примерите, при които в последния момент е одобрявана проектна документация, която противоречи на Общия устройствен план. Кучето е заровено в 2007 година, преди приемането на ОУП и ако искате да проведете качествено разследване, задайте въпросите към хората, издали въпросните документи", посъветва Здравков.

Шести протест в "Лозенец" заради поредния гигантски строителен проект

Днес, 26 април, от 18:30 часа ще се проведе шести протест срещу изграждането на 120-метровата сграда на "Артекс" в столичния квартал "Л...

За финал главният архитект беше категоричен, че няма как заградена от "Артекс" част от тротоара да се превърне в част от проекта. Тази част се използва само за строителната площадка, т.нар. План за безопасност и здраве, като след завършване на грубия строеж обикновено заетата част "се прибира в имота" и за ползването се плаща такса. Тротоар категорично не може да бъде продаден, увери Здравков.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

ГЕРБ-София искат повече полиция около храм "Света Неделя"

Община Самоков предвижда мащабна програма за ремонт на ВиК и пътна инфраструктура

Има пари за стадион "Раковски" в София, какво е свършено?

Кметът на Костинброд стана член и на Регионалния съвет за развитие на Югозападния район за планиране

Кметът на Костинброд стана член на Сдружението на Югозападните общини

Първото лицензирано такси започва работа в Костинброд (СНИМКИ)

Георги Георгиев: Не може София да има Фейсбук кмет

ГЕРБ поиска изключването на Благовест Георгиев от Комисията по транспорт в СОС

Контрера призова Терзиев да направи 2 май неучебен ден за територията на Столична община

Заместник-кметът на София по строителството подаде оставка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София