Граждани готвят протест срещу транспортните неуредици

843
Граждани готвят протест срещу транспортните неуредици

На 23.10.2016 г. от 16:30 часа до 21:30 часа на главен път Е-79 в района на караулката пред отбивката за с. Владая ще се проведе протест под мотото „Граждани за подобряване на транспортното обслужване”.

Инициативният комитет на протеста  съобщава, че той е насочен и срещу липсата на чуваемост от страна на Общинска администрация в Столична община във връзка с транспортни неуредици.

"Засади дърво, спри багер" призоваха жителите на "Младост"

„Засади дърво, спри багер”, призовават жителите на “Младост”, които протестираха и не спират с борба за запазва...

Гражданите заявяват, че това е първата демонстрация и са категорични, че няма да е последната.

"Преди да предприемем организирането на „културни мероприятия“ на пътя през „Владайското дефиле“, АМ "Люлин" и АМ "Струма", всички смятахме, че първо трябва да опитаме с официалните инструменти, предоставени ни от закона. В тази връзка на 14 септември 2016 г. Инициативният комитет и Кметът на с. Владая, подкрепени от жители на засегнатите населени места, внесохме събраните над 2300 подписа по Закона за участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, заедно с мотивационни и подкрепящи инициативата писма в деловодството на Столична Община на ул. Московска 33. с вх. № СОА16-TP94-6199", пишат до редакцията на Actualno.com инициаторите на протеста.

Припомняме основните искания на обществеността, представени в подписката, както и резултатите от нея.

Незабавна смяна на автобусите за обществено ползване, обслужващи жителите на с. Владая и кв. Княжево, с по-ефективни и съобразени с европейските стандарти, и норми, и оборудвани с велобагажници, както и сгъстен транспортен график.

Обещано: "Ще възложа на Центъра за градска мобилност (ЦГМ) да направи постоянно наблюдение по линията и ако се налага увеличение с още коли да се направи такова допълнително. Паралелно с идването на новите автобуси за градския транспорт в столицата колите, които обслужват 59-та линия също ще бъдат подменени с изцяло ниско подови автобуси" – обеща г-н Евгени Крусев - заместник-кмет по транспорта в Столична община, припомнят още протестиращите.

В София и Пловдив украинци протестираха срещу "руската агресия"

Митинг "на украински организации срещу руската агресия" се проведе в София. Целта била да се отправи апел към властите, в частност и к...

Резултат: Не сме в състояние да се зарадваме на старите нови автобуси, които общината, така и така няма какво да прави след като пусна нови автобуси по линиите на градски транспорт. Относно графика получихме посредствено замерване на пътникопотока извършвано без ясна методология и в произволни дни и часове от деня с обяснението, че това било извадкова методика. Резултатите ще бъдат неточни, непълни и подвеждащи за определяне на пътникопотока и нуждите от подобряване на транспортното обслужване", недоволстват още в писмото си гражданите.

Те настояват също така и за възстановяване на автобусна линия А58 и удължаване на линиите на А58 и А59 по ул. "Княжевска" до метростанция Горна Баня в срок до пускане в експлоатация на метростанция „Горна Баня“ през 2019 г.

По думите на протестиращите възстановяването на линия А58 е абсолютно необходимо и задължително и гражданите на засегнатия район няма да приемат друго решение. Проверката, направена от Инициативния комитет показва, че „синхронизирането“ с разписанието на влаковете е в рамките на 30 до 56 минути.

Те искат и Изграждане на велоалея от бул. Петко Напетов (ст. Горнобански път) до с. Владая. В исканията си гражданите посочват и възстановяването на маршрутна линия №22 или откриване на нова.

Друго желаните на Инициативния комитет е удължаване на линията на ТМ 5А от кв. Княжево до с. Владая.

Добрич на протест срещу споразумението между ЕС и Канада

От 11.00 часа пред църквата „Свети Георги” в Добрич ше се проведе протест срещу е търговското споразумение СЕТА между Европ...

"Колкото и да не ни е приятно, бихме искали да Ви съобщим, че опитите ни за разбирателство с представителите на ЦГМ претърпяха провал. След като до момента опитахме да установим диалог с всякакви законови средства, се налага да прибегнем към протестни действия", уточняват от Инициативния комитет в писмото си, изпратено до медиите.

"Главните причини са, че при отчитането на пътникопотока, всъщност не се броят автобусите, които сутрин пристигат в Княжево преди 7:45 часа, както и тези, които тръгват от Княжево след 18:30 вечерта.  Също така, от Столичния общински съвет не взеха решение в законовия срок по предложенията ни, внесени в Столична община, придружени с подписка от над 2300 подписа, което е в нарушение на чл. 52. (2). от Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление (обн. ДВ. бр.44 от 12 юни 2009 г. изм. и доп. ДВ. бр.56 от 24 юли 2015 г.).

Декларираме, че зад предстоящия протест не стои нито една политическа партия и че в него не бива да се търси преднамерена връзка с предстоящите избори. Надяваме се, че чрез Вас, представителите на медиите, нашите искания ще станат достояние на широката общественост!", завършва писмото.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Георги Георгиев: Столичната община се превръща в банкомат на ПП и на техните роднини

Откриха обновения Дом за стари хора в Ковачевци

Метрото в ж.к. "Люлин" с две нови станции

Незначителни разминавания: Съдът с допълнителна експертиза по делото за кметските избори в София

Работна среща по въпросите за сигурността се проведе в община Костинброд

Отново заговориха за синя зона в неделя

Вечното дерби може да спре движението в центъра на София в събота

Бус лента и велоалея: Какво предвижда проектът на бул. „Патриарх Евтимий"

Бившият столичен зам.-кмет Евгени Крусев осъди прокуратурата за ремонта на "Граф Игнатиев"

ГЕРБ-СДС иска оставки в Столична община заради договори тип "семеен бизнес" (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София