X
 
 
Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!

Хакатон съревновава интелигентни решения за градската мобилност

299
Хакатон съревновава интелигентни решения за градската мобилност
Снимка: iStock/Guliver

Хакатонът InnoAirChallenge: Making urban mobility smarter ще се състои от 2-ри до 4-ти юни 2021, в рамките на Европейската зелена седмица. Той се организира от Асоциация за развитие на София и А1 България. Хакатонът предизвиква участниците да потърсят смели технологични решения, които да очертаят визията на бъдещо поколение транспортни услуги и свързаност, работещи за по-чист въздух в София.

Как да направим градския транспорт в София по-екологично устойчив, удобен и привлекателен за гражданите? Как да интегрираме градската мобилност като комбинация от различни варианти за придвижване в града - градски, споделен и активен транспорт? Как да събираме обратна връзка, да подаваме сигнали, мнения и предложения за намаляване на придвижването с личен автомобил? Как да разпространяваме идеи за подобряване качеството на въздуха в града?

Всеки, който има технически умения, визия за бъдещето, креативни идеи и смелостта да ги защитава, може да даде своя отговор на тези въпроси, като се включи в отбор и участва в хакатона. За най-добрите идеи сме подготвили впечатляващ награден фонд и специални награди! 

Защо?

Събитието се провежда в рамките на проект INNOAIR, финансиран от европейската инициатива Иновативни градски дейности (Urban Innovative Actions). София е първият български град, който бе избран и стана част от общността на иновативните европейски градове. Програмата UIA на Европейската комисия дава възможност на големите европейски градове да тестват иновативни, креативни, но и рискови решения на градски предизвикателства. INNOAIR прилага експериментално мерки в тематичната област „качеството на въздуха“ и по-специално „иновативни решения за мобилност и зелено придвижване“. 

АРС, като координатор на проект INNOAIR от името на Столична община, и А1 България, като утвърдена компания в сферата на телекомуникациите, дигиталните и ИТ решения и услуги, обединяват усилия, за да насърчат и подкрепят смели технологични решения, които чертаят визията на бъдещо поколение транспортни услуги, работещи за по-чист въздух в София.

Кои са предизвикателствата?

• Решения за градския транспорт в София, които го правят по-екологично устойчив, удобен и привлекателен за гражданите;

• Решения за интегриране на градската мобилност като комбинация от различни варианти за придвижване в града - градски транспорт, споделен транспорт, активен транспорт;

• Решения, които поставят ползвателя в центъра, насърчават тяхното споделяне на обратна връзка, сигнали, мнения и идеи за намаляване на автомобилното придвижване в града и подобряване качеството на въздуха.   

Какви са наградите за победителите?

               Първа награда: 10 000 лева
               Втора награда: 5 000 лева
               Трета награда: 3 000 лева  

Наградите са осигурени от А1.

Специални награди:

Възможност за кариера в А1: Компанията предлага възможност на участниците с визионерски идеи и добра теоретична подготовка да получат практически умения в динамичната екипна среда на А1, както и реализация в сферата на IT – работа с върхови технологии и иновативни решения в IoT. 

ПРОГРАМА:

2 юни 2021г.
18:00ч. – 18:30ч. Начало на хакатона: Откриване и представяне на допълнителна информация и детайли за тематичните предизвикателства на хакатона, организация на работа, критерии за подбор.  

2 юни 2021г. 19:00 – 4 юни 2021г. 9:00 Време за работа по проектите. Процес на разработка на технологичните решения и менторска подкрепа по предварителна заявка на отборите.

4 юни 2021г.
10:00 – 12:00ч. Представяне на технологичните решения
12:15 – 12:30ч. Награждаване   

ЖУРИ:

Сред членовете на журито са:

Кристиан Кръстев, заместник-кмет по транспорт, Столична община
Димитър Дилчев, директор, Център за градска мобилност
Борислав Симеонов, Старши директор „Информационни технологии и дигитална трансформация“, А1 България
Илиян Димитров, мениджър „Дигитална трансформация“, А1 България
доц. д-р Атанас Георгиев, декан на Стопански факултет, Софийски университет
проф. д-р Станимир Кабаиванов, декан на Факултет по икономически и социални науки, Пловдивски университет
Теодора Дачева, заместник-директор на Националното сдружение на общините в Р. България

Представители на други университети и медии.  

КРИТЕРИИ ЗА ОЦЕНКА

• Приложимост на проекта: На кого и по какъв начин помага този проект? Решава ли съществен проблем от практиката? Актуална и приложима ли е темата? Наистина ли някой има реална нужда от този проект? 30%

• Оценка на съдържанието: Полезно и интересно ли е и интерактивно ли е, или дублира вече съществуващи източници? Качествени и достоверни ли са текстовете, илюстрациите и останалите мултимедийни елементи? Авторско ли е съдържанието или е прекопирано от някъде (качественото авторско съдържание се цени повече)? 20%

• Техническо изпълнение: Използвани ли са подходящите технологии по правилен начин? Има ли добра ползваемост, интуитивен потребителски интерфейс и потребителско изживяване? Има ли добра структура, подредба и навигация? 30%

• Презентация и защита: Представен ли е атрактивно и убедително проектът по време на защитата? 20%

Технически изисквания:

По време на хакатона всеки един от проектите трябва да има качена версия на кода на публичното хранилище – платформата GitHub. Последната версия на кода трябва да е качена до 4 юни 2021 г. в 09:00 часа. Лаптопи, софтуер, хардуер и други активи, необходими за проекта, се осигуряват от участниците. Технологиите, езиците за програмиране и инструментите за разработка са по избор на участниците. Позволено е използването на платформи с отворен лиценз, на всякакви инструменти за графичен дизайн, анимация, видео обработка и хардуерна разработка, както и на всякакви хардуерни устройства: телефони, таблети, микроконтролери и др.

Спечелете вниманието на журито като разкажете/покажете/демонстрирате вашето решение в рамките на 3 минути.

Желаещите да участват се регистрират в отбори от минимум 2 и максимум 5 човекa. Хакатонът ще се проведе онлайн и всеки отбор има ангажимент да си осигури много добра интернет връзка и необходимата техника.

С регистрацията си вие се съгласявате и приемате Общите правила за провеждане на хакатона, които са публикувани ТУК.  

Допускат се промени в състава на отборите до 12 часа след старта на хакатона, но след като предварително сте се регистрирали за участие. Очакваме Ви! 

Регистрацията е отворена до 31 май 2021г. 
 

Actualno.com

Етикети:

Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!
Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъдете активен участник в промяната!

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Театрите на Бродуей отварят на 14 септември
Театрите на Бродуей отварят на 14 септември

Театрите на Бродуей ще могат отново да приемат публика от 14 септември, няма да има ограничения за максималния им брой в залата. Това съобщи губернаторът...