Хакатон съревновава интелигентни решения за градската мобилност

1256
Хакатон съревновава интелигентни решения за градската мобилност
Снимка: iStock/Guliver

Хакатонът InnoAirChallenge: Making urban mobility smarter ще се състои от 2-ри до 4-ти юни 2021, в рамките на Европейската зелена седмица. Той се организира от Асоциация за развитие на София и А1 България. Хакатонът предизвиква участниците да потърсят смели технологични решения, които да очертаят визията на бъдещо поколение транспортни услуги и свързаност, работещи за по-чист въздух в София.

Как да направим градския транспорт в София по-екологично устойчив, удобен и привлекателен за гражданите? Как да интегрираме градската мобилност като комбинация от различни варианти за придвижване в града - градски, споделен и активен транспорт? Как да събираме обратна връзка, да подаваме сигнали, мнения и предложения за намаляване на придвижването с личен автомобил? Как да разпространяваме идеи за подобряване качеството на въздуха в града?

Всеки, който има технически умения, визия за бъдещето, креативни идеи и смелостта да ги защитава, може да даде своя отговор на тези въпроси, като се включи в отбор и участва в хакатона. За най-добрите идеи сме подготвили впечатляващ награден фонд и специални награди! 

Защо?

Събитието се провежда в рамките на проект INNOAIR, финансиран от европейската инициатива Иновативни градски дейности (Urban Innovative Actions). София е първият български град, който бе избран и стана част от общността на иновативните европейски градове. Програмата UIA на Европейската комисия дава възможност на големите европейски градове да тестват иновативни, креативни, но и рискови решения на градски предизвикателства. INNOAIR прилага експериментално мерки в тематичната област „качеството на въздуха“ и по-специално „иновативни решения за мобилност и зелено придвижване“. 

АРС, като координатор на проект INNOAIR от името на Столична община, и А1 България, като утвърдена компания в сферата на телекомуникациите, дигиталните и ИТ решения и услуги, обединяват усилия, за да насърчат и подкрепят смели технологични решения, които чертаят визията на бъдещо поколение транспортни услуги, работещи за по-чист въздух в София.

Кои са предизвикателствата?

• Решения за градския транспорт в София, които го правят по-екологично устойчив, удобен и привлекателен за гражданите;

• Решения за интегриране на градската мобилност като комбинация от различни варианти за придвижване в града - градски транспорт, споделен транспорт, активен транспорт;

• Решения, които поставят ползвателя в центъра, насърчават тяхното споделяне на обратна връзка, сигнали, мнения и идеи за намаляване на автомобилното придвижване в града и подобряване качеството на въздуха.   

Какви са наградите за победителите?

               Първа награда: 10 000 лева
               Втора награда: 5 000 лева
               Трета награда: 3 000 лева  

Наградите са осигурени от А1.

Специални награди:

Възможност за кариера в А1: Компанията предлага възможност на участниците с визионерски идеи и добра теоретична подготовка да получат практически умения в динамичната екипна среда на А1, както и реализация в сферата на IT – работа с върхови технологии и иновативни решения в IoT. 

ПРОГРАМА:

2 юни 2021г.
18:00ч. – 18:30ч. Начало на хакатона: Откриване и представяне на допълнителна информация и детайли за тематичните предизвикателства на хакатона, организация на работа, критерии за подбор.  

2 юни 2021г. 19:00 – 4 юни 2021г. 9:00 Време за работа по проектите. Процес на разработка на технологичните решения и менторска подкрепа по предварителна заявка на отборите.

4 юни 2021г.
10:00 – 12:00ч. Представяне на технологичните решения
12:15 – 12:30ч. Награждаване   

ЖУРИ:

Сред членовете на журито са:

Кристиан Кръстев, заместник-кмет по транспорт, Столична община
Димитър Дилчев, директор, Център за градска мобилност
Борислав Симеонов, Старши директор „Информационни технологии и дигитална трансформация“, А1 България
Илиян Димитров, мениджър „Дигитална трансформация“, А1 България
доц. д-р Атанас Георгиев, декан на Стопански факултет, Софийски университет
проф. д-р Станимир Кабаиванов, декан на Факултет по икономически и социални науки, Пловдивски университет
Теодора Дачева, заместник-директор на Националното сдружение на общините в Р. България

Представители на други университети и медии.  

КРИТЕРИИ ЗА ОЦЕНКА

• Приложимост на проекта: На кого и по какъв начин помага този проект? Решава ли съществен проблем от практиката? Актуална и приложима ли е темата? Наистина ли някой има реална нужда от този проект? 30%

• Оценка на съдържанието: Полезно и интересно ли е и интерактивно ли е, или дублира вече съществуващи източници? Качествени и достоверни ли са текстовете, илюстрациите и останалите мултимедийни елементи? Авторско ли е съдържанието или е прекопирано от някъде (качественото авторско съдържание се цени повече)? 20%

• Техническо изпълнение: Използвани ли са подходящите технологии по правилен начин? Има ли добра ползваемост, интуитивен потребителски интерфейс и потребителско изживяване? Има ли добра структура, подредба и навигация? 30%

• Презентация и защита: Представен ли е атрактивно и убедително проектът по време на защитата? 20%

Технически изисквания:

По време на хакатона всеки един от проектите трябва да има качена версия на кода на публичното хранилище – платформата GitHub. Последната версия на кода трябва да е качена до 4 юни 2021 г. в 09:00 часа. Лаптопи, софтуер, хардуер и други активи, необходими за проекта, се осигуряват от участниците. Технологиите, езиците за програмиране и инструментите за разработка са по избор на участниците. Позволено е използването на платформи с отворен лиценз, на всякакви инструменти за графичен дизайн, анимация, видео обработка и хардуерна разработка, както и на всякакви хардуерни устройства: телефони, таблети, микроконтролери и др.

Спечелете вниманието на журито като разкажете/покажете/демонстрирате вашето решение в рамките на 3 минути.

Желаещите да участват се регистрират в отбори от минимум 2 и максимум 5 човекa. Хакатонът ще се проведе онлайн и всеки отбор има ангажимент да си осигури много добра интернет връзка и необходимата техника.

С регистрацията си вие се съгласявате и приемате Общите правила за провеждане на хакатона, които са публикувани ТУК.  

Допускат се промени в състава на отборите до 12 часа след старта на хакатона, но след като предварително сте се регистрирали за участие. Очакваме Ви! 

Регистрацията е отворена до 31 май 2021г. 
 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

ГЕРБ-София искат повече полиция около храм "Света Неделя"

Община Самоков предвижда мащабна програма за ремонт на ВиК и пътна инфраструктура

Има пари за стадион "Раковски" в София, какво е свършено?

Кметът на Костинброд стана член и на Регионалния съвет за развитие на Югозападния район за планиране

Кметът на Костинброд стана член на Сдружението на Югозападните общини

Първото лицензирано такси започва работа в Костинброд (СНИМКИ)

Георги Георгиев: Не може София да има Фейсбук кмет

ГЕРБ поиска изключването на Благовест Георгиев от Комисията по транспорт в СОС

Контрера призова Терзиев да направи 2 май неучебен ден за територията на Столична община

Заместник-кметът на София по строителството подаде оставка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София