Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Има пари за стадион "Раковски" в София, какво е свършено?

19 април 2024, 16:16 часа • 1130 прочитания

Четири милиона лева са осигурени с тазгодишния държавен бюджет за ремонт на стадион „Раковски“ в София, но какво е свършено досега. Въпросът е на Кристина Петкова – депутат от ПП-ДБ, към министъра на вътрешните работи.

По думите й за столичани не е тайна, че стадионът и останалите обекти от спортната база се намират в окаяно състояние - не се поддържат, а в някои случаи дори са непригодни за употреба. Именно заради това в републиканския бюджет е планирана въпросната инвестиция, която е предвидена за разширение на залата за художествена гимнастика, стадион „Раковски“ и за подобряване състоянието на спортно- материалната база. Въпросната база е предназначена за служителите на вътрешното министерство. Още: Ректорът на Академията на МВР се превърна в спор между депутат и министър

„Спортен комплекс ,Раковски“ е изграден като многофункционален спортен обект и е единствената спортна база, предоставена за изпълнение функциите на Министерство на вътрешните работи в областта на физическото възпитание и спорта, е пояснил министър Калин Стоянов в отговор. 


Той посочва, че действията и усилията на ведомството са насочени към обновяване и модернизиране на тази база, за да се създадат съвременни условия за максимално добър учебно-тренировъчен процес.

„Създадена е междуведомствена работна група с представители на МВР, ММС, Министерство на регионалното развитие и благоустройството и Столична община със задача извършване на анализ на възможността за проектиране и изграждане на многофункционална спортна сграда, необходима за нуждите на МВР и ММС“, допълва Стоянов. Още: МВР празнува 144 години от създаването си

Вече е изготвен и утвърден от министъра доклад, с който се предлага проектиране и изграждане на многофункционална спортна зала.

Издадена е виза за проектиране от главния архитект на Столична община за прединвестиционни и обемно-устройствени проучвания на обекта с наименование „Многофункционален спортно-тренировъчен комплекс и топла връзка“, разположен в ЖК „Иван Вазов“, район „Триадица“.

Министерството на младежта и спорта трябва да възложи изясняване на инвестиционното строително намерение и инженерни проучвания, да предостави инвестиционен проект в идейна фаза с всички части на проектиране, включително обособяване на залите като самостоятелни обекти в сградата за нуждите на МВР и ММС. Негов ангажимент е да определи и прогнозна количествено-стойностна сметка.

Впоследствие двете ведомства трябва да приемат и одобрят проекта, уточнят правата и задълженията помежду им за изграждане на обекта.

„Проектът ще бъде финализиран след извършване на всички гореописани действия“, е обобщил министър Стоянов.

Анита Чолакова
Анита Чолакова Отговорен редактор
Новините днес