Жители на "Младост" излизат на протест срещу презастрояването

2384
Жители на "Младост" излизат на протест срещу презастрояването
Снимка: БГНЕС

Жители на столичния квартал "Младост" излизат на протест на 25 септември (вторник) от 19:00 часа срещу презастрояването на района.

"Обръщаме се към всички жители на Младост. От нашите следващи действия зависи каква ще бъде средата, в която ще прекараме живота си. Дали ще живеем в бетонно гето или ще защитим това, което е изконно право на гражданите, гарантирано от Конституцията на Република България - правото на благоприятна и здравословна околна среда. Не, няма да приемем това застрояване, защото не е обмислено, не е направено с грижа за жителите на квартала и е породено от корупционни схеми", пишат организаторите.

Съдът даде ход на делото срещу Десислава Иванчева

Специализираният наказателен съд даде ход на делото срещу отстранената от поста кмет на район "Младост" Десислава Иванчева, бившата й з...

Протестът има няколко искания:

- извършване от Столична община на проверки на всички процедури, по които са възстановени или продадени имоти в границите на Район "Младост".

- паралелно с проверките искаме от кмета на София г-жа Йорданка Фандъкова да издаде Заповед за допускане на устройствена процедура по актуализация на действащите цялостни подробни устройствени планове на Младост 1, Младост 1А, Младост 2, Младост 3, Младост 4, Горубляне и Полигона, като в нея да бъдат дефинирани и отразени жизнените пространства, които гражданите използват. В тези жизнени пространства трябва да бъде включена и адекватна буферна зона, която да не позволява строежи в непосредствена близост до детски площадки и обекти на отдиха. Да не се застрояват съществуващите паркинги и погранични на парковете територии, парковете трябва да имат свободен достъп откъм жилищните комплекси, а не плътно да се застроява около тях. Частните имоти, които попадат в жизненото пространство на хората да бъдат урегулирани за широко обществено ползване, за да подлежат на отчуждаване.

- незабавно спиране на строителните дейности в парка до магазин Лидл в Младост 3. На инвеститора да му бъде предложен равностоен общински терен на безконфликтно място.

Екипът на Иванчева към президента: Това е политическа репресия

Бившият пиар на отстранената кметица на столичния район Младост Десислава Иванчева Петър Кърджилов изпрати отворено писмо до президента...

отпадане на предвидените 8-етажна сграда и два търговски обекта в парка до Лидл.

запазване на парка в сегашния му вид и включването му в Зелената система на Столична община.

да не бъде допускано строителство в междублоковите пространства зад бл. 320, при бл. 20, при бл. 70 и на всички конфликтни места, където възникна гражданско недоволство.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com